Een schone wijk en een spaardoel

Een schone wijk en een spaardoel

Rigtersbleek draait al ruim een jaar een project in samenwerking met de gemeente Enschede en Schoon Belonen. Met de jeugdteams JO7 t/m JO11 werd een kick-off georganiseerd met Gert Jan Verbeek en sindsdien wordt er onder andere regelmatig zwerfafval opgeruimd in en rondom Ontmoetingspark Rigtersbleek. Dit project krijgt een mooie aanvulling en vervolg!

Afvalproject Thuis @ Rigtersbleek

Interregionaal project

Vanuit Interreg Deutschland Nederland is het V-project “Onderhoud openbare ruimte/Stadtbildpflege 2.0”. Partijen die zich hiervoor inzetten en in investeren zijn onder andere gemeente Enschede en woningcoöperatie Domijn. Ontmoetingsclusters Enschede, v.v. Rigtersbleek en ook Stichting Vrienden van de G willen zich samen inzetten voor het onderhouden van de openbare ruimte. Ontmoetingsclusters Enschede doet dit door middel van een zwerfafvalactie in samenwerking met Thuis @ Rigtersbleek, waarbij de kinderen op deze wijze op meerdere fronten profiteren én tegelijkertijd een mooie bijdrage leveren aan een schone speel-, sport- en leefomgeving.

 

Met de kinderen van Thuis @ Rigtersbleek, en met de spelers van de jeugdteams, blijven we ook in 2019 zwerfafval ophalen en zo voor een schone speel-, sport- en leefomgeving zorgen. - v.v. Rigtersbleek - 

 

Thuis @ Rigtersbleek

De kinderen gaan elke maandagmiddag met elkaar de wijk in, met een afvalknijper en een afvalzak. Het maakt een vast onderdeel uit van het aanbod van Thuis @ Rigtersbleek en zorgt ervoor dat de kinderen in beweging komen. Bovenal worden zij zich bewust van zwerfafval en de nadelige gevolgen hiervan. Coördinator Martijn Koop over het effect tot nu toe: “Sinds januari lopen we nu elke maandag door de wijk. Het leuke is dat een aantal kinderen, die voorheen alle rommel zelf op straat gooiden, zich nu heel bewust zijn van wat er eigenlijk allemaal op straat ligt. Door de continuïteit zien en ervaren ze dat er elke week veel op straat terecht komt. Nu spreken ze hier zelf hun ongenoegen en onbegrip over uit.”

Afvalproject Thuis @ Rigtersbleek

Ontmoeting & contact

Onopgemerkt blijft het voor de inwoners van de wijk niet dat hun wijk wekelijks zwerfafvalvrij gemaakt wordt. De kinderen zijn namelijk herkenbaar door hun rode jassen met daarop de naam CLEAN TEAM. Maar bovenal worden ze opgemerkt door het resultaat: “De mensen op straat spreken hun waardering uit richting de kinderen en geven ze complimenten. Het komt ook voor dat de mensen de moeite nemen om naar buiten te komen met snoep voor de kinderen. Er was zelfs een buurtbewoner die vijf euro aan de begeleiding gaf en erop stond dat hier iets lekkers voor werd gehaald voor de kinderen. De mensen waarderen dat hun straat schoon wordt gemaakt, en het is voor hen mooi om te zien dat dit door kinderen wordt gedaan die voorheen zelf mede veroorzaker waren van de rommel. Op die manier veranderd ook hun beeld van de kinderen en ontstaat er eigenlijk een heel mooi contact tussen hen.”

 

 

"Wat gaaf! De mensen blij met een schone straat en wij blij met zakgeld!" - deelnemer Thuis@Rigtersbleek - 

 

Afvalproject Thuis @ Rigtersbleek

Zakgeld sparen

Met het geld dat verkregen wordt uit de subsidie van Interreg worden de kinderen beloond voor hun inzet. Jenne Wierstra, voorzitter van de Coöperatie Ontmoetingsclusters Enschede, over het zogenaamde zakgeldproject en de meerwaarde voor de kinderen: “Op basis van gegevens van het Nibud geven we de kinderen, op basis van leeftijd, wekelijks zakgeld. Deze doen zij in spaarbuizen en zo zien ze hoeveel er al verdiend en gespaard is. Op deze buizen plakken de kinderen hun doel en het bedrag wat hiervoor nodig is. Elk kind is vrij om te kiezen waar ze voor sparen – dit mag voor hunzelf zijn, voor het gezin, voor school of voor iemand anders. Hierin worden ze uiteraard wel ondersteund en begeleid, zodat ze een bewuste eigen keus leren maken. Door het geven van zakgeld aan de kinderen, bieden we hen de kans om te leren omgaan met geld op een gezonde en verantwoorde wijze. We willen de kinderen belonen voor hun inzet die ze leveren voor de wijk én tegelijkertijd leren sparen. De kinderen leren nadenken over korte en lange termijn doelen én zien in dat ze moeten werken om iets te kunnen kopen. Hierdoor leren ze het geld te verdienen en zal er ook een trots gevoel ontstaan wanneer ze het einddoel straks weten behalen.”

 

Al met al is het tot nu toe al een zeer geslaagd project. De kinderen zijn in beweging. Ze leren over afval en worden zich bewust van de hoeveelheid zwerfafval in de wijk. Er vindt ontmoeting plaats met de wijkbewoners. En de kinderen worden beloond en zien hun spaardoel dichterbij komen. Bovenal beleven ze er veel plezier aan en geeft het hen ook voldoening: “Ik ben er nu toch en vind het leuk om met elkaar door de wijk te lopen. Dan is het toch mooi dat ik iets zinnigs kan doen en daar ook wat voor terug krijg?!”, zegt een enthousiaste jongen.