Je blijft altijd leren!

Een diploma van de Entreeopleiding: wat betekent dat in de praktijk?

 

Donderdag 30 januari kregen acht deelnemers hun diploma van de door hen gevolgde BBL-Entreeopleiding. De opleiding en diploma-uitreiking vond plaats op Ontmoetingspark Rigtersbleek. 

 

Het is de eerste keer dat de Entreeopleiding samen met ROC van Twente op deze locatie wordt georganiseerd. Inmiddels is begin januari de opleiding opnieuw gestart en ook bij Ontmoetingspark Zuid is zo’n zelfde opleiding in september 2019 begonnen. In dit artikel enkele mooie en waardevolle ervaringen van cursisten en docenten.

 

Stilzitten valt niet mee

Björn is 39, dus het is al even geleden dat hij een schoolbank heeft gezien. “Ik vind het allemaal heel bijzonder.” Björn is zichtbaar opgelucht dat het gelukt is. “In het begin moest ik heel erg wennen. Ik kwam, zoals docente Yvonne zei: bijna altijd net niet op tijd. En dan zo lang achter elkaar stil zitten, is lastiger dan je denkt. En je moet steeds maar leren. Het houdt niet op.”  Voor de uitreiking zijn twee vrienden van Björn meegekomen. Die steken Björn terecht een hart onder de riem. Hij is blij, en voelt zich tegelijkertijd wat ongemakkelijk met alle aandacht. “Ik ben de opleiding gaan doen, omdat het nodig was. Ik had geen diploma. Ik heb wel werk, maar ik wil meer. Nu kan ik kan op mbo-niveau de opleiding ‘Bijzondere doelgroepen’ gaan doen. Vroeger bekend als Sociaal Pedagogisch Werk. Ik wil graag met jongvolwassenen gaan werken. Hen begeleiden in het leven.”

 

Opleiding op locatie

Een pluspunt van deze opleiding is dat hij georganiseerd wordt op Ontmoetingspark Rigtersbleek. Een van de studenten: “Het is gewoon om de hoek. Ik werkte al als vrijwilliger bij de voetbalvereniging, dus ik wist de weg.”

 

Docent Jasper: “We vinden het fijn om deze opleiding op locatie te organiseren. Dat maakt het toegankelijker en laagdrempeliger. Het lijkt erop dat het slagingspercentage hoger is als het op zo’n locatie georganiseerd wordt, maar dat is nog niet goed te bewijzen. Wat zeker verschil maakt, is dat de mensen hier bij Rigtersbleek ontzettend betrokken zijn. Bovendien zijn de faciliteiten goed. Dat laatste is noodzakelijk om de opleiding te kunnen doen. De sfeer en de omgeving zijn absoluut ook een meerwaarde.” Jasper benadrukt dat vooral ook de intrinsieke motivatie van de mensen belangrijk is om deze opleiding succesvol af te kunnen ronden: “Waarom wil een cursist dit doen? Als het alleen om het papiertje gaat, wordt het erg lastig. Een cursist moet een eigen doel hebben. Wat wil hij of zij bereiken? Dat kan heel divers zijn, Zoals het volgen van een vervolgopleiding tot aan het vergroten van hun eigenwaarde. Alles is goed. Hoe dan ook zal het een uitdaging voor ze zijn en ze zetten een belangrijke stap in hun leven. De cursisten hebben allemaal geen diploma en dus vaak slechte ervaringen met onderwijs. Om dan jezelf te motiveren en te activeren om deze opleiding te gaan doen, vraagt dus het nodige lef en doorzettingsvermogen.”

 

Thuissituatie

“Daarnaast speelt de thuissituatie ook een rol bij het halen van deze opleiding. We hebben nu een cursist van 18 jaar, die de opleiding samen met haar moeder volgt. Die kunnen elkaar dus ondersteunen. Maar er doet ook een alleenstaande moeder mee die twee zoons heeft. Haar leven is dus zonder deze opleiding al druk en vraagt veel extra’s van haar.” Toch is ook deze cursiste geslaagd. Sonja Lassche, Ontmoetingsclustermanager Rigtersbleek, kende haar al langer. Haar twee zoons voetballen namelijk bij de club. Toen de opleiding zou gaan starten, is Sonja gaan vragen of ook deze moeder mee wilde doen: “Ik was blij te horen dat ze wilde mee doen. Ze zag het als een kans om iets te doen en om buiten te komen. Eerlijk gezegd vond ze de stage leuker dan de lesdagen. We hebben voor haar ook een mooie stage buiten het Ontmoetingspark, binnen het Ontmoetingscluster, kunnen realiseren. Eentje die aansluit bij haar wensen. Ze mocht stagelopen bij woonlocatie Geert de Leeuwhuis van InteraktContour. In het begin was alles spannend, maar inmiddels heeft ze daar haar plek gevonden.”, aldus de trotse Sonja. Tijdens de uitreiking is haar stagebegeleider Gerda ook aanwezig. “De stagiaire blijft bij ons als vrijwilliger werken. Daar heeft ze een contract gekregen. In het begin moest ze veel vragen, had ze veel bevestiging nodig. Maar nu pakt ze zelf allerlei taken op en is ze echt op haar plek!” Niet alleen de cursiste heeft veel geleerd: “Het was voor mij voor het eerst dat ik een stagiaire mocht begeleiden. Dat vond ik best spannend, maar jemig wat heb ik veel geleerd! Ik heb mezelf dus ook volop ontwikkeld.”

 

Voor alle leeftijden

De groep studenten was een mengeling van leeftijden. De jongste was 18, de oudste was 59 jaar oud. “Ik was in het begin best sceptisch. Ik ben ook al 59, dus tja school … maar ik ben nu stiekem toch wel trots!”. De glimlach op zijn gezicht klinkt door in zijn stem en zijn ogen beginnen te glimmen. Zijn vrouw en kinderen zijn ook bij de uitreiking. Hij laat hen enthousiast zijn diploma zien. Hij gaat niet op zoek naar een baan. Hij werkt al jaren als vrijwilliger bij v.v. Rigtersbleek en dat blijft hij met plezier doen. “Maar ik weet nu meer dan eerst en ik heb een diploma! En dat terwijl ik al zo oud ben.”

 

Trots

Alle aanwezigen zijn trots! De studenten worden enthousiast gefeliciteerd door de vrijwilligers achter de bar, de meegekomen familieleden en vrienden en natuurlijk door de docenten. De studenten werden het afgelopen jaar begeleid en onderwezen door drie docenten. Yvonne en Ellen zijn begonnen. Jasper is er later bijgekomen. Na een half jaar moest Ellen elders aan de slag. De dag na deze diploma-uitreiking gaat ze met pensioen: “Ik vond het belangrijk om hierbij aanwezig te zijn. Dat verdienen deze cursisten.” Haar komst blijft niet onopgemerkt. De studenten zijn verrast en verlegen met haar komst: “Dat iemand dat voor ze over heeft … dat geeft het diploma gevoelsmatig een extra gouden randje!”

Volg ook een BBL-Entreeopleiding

In januari is er een nieuwe groep leerlingen gestart met de BBL-Entreeopleiding op Ontmoetingspark Rigtersbleek en op Ontmoetingspark Enschede Zuid (locatie van v.v. Victoria '28) is een groep enthousiastelingen in september 2019 van start gegaan. Interesse om ook deel te nemen of ken je iemand voor wie dit ook dé kans is om een volgende stap te zetten? Dat kan! In september 2020 start er op Ontmoetingspark Enschede Zuid weer een nieuwe groep en in januari 2021 is er weer een mogelijkheid op Ontmoetingspark Rigtersbleek om deel te nemen. Neem contact op met Sonja Lassche voor meer informatie & aanmelding.