Ben jij goed zichtbaar in het verkeer? Nu de herfst is begonnen, het weer verslechtert en het steeds vroeger donker wordt, is het belangrijk om te zorgen voor goede fietsverlichting. In de week van 5 t/m 11 oktober, de Week van de Veiligheid, sloegen Univé Oost en Ontmoetingsclusters Enschede daarom de handen ineen om aandacht te vragen voor goede fietsverlichting.

 

De Week van de Veiligheid

Door de coronacrisis vindt de Week van de Veiligheid dit jaar vooral online plaats. Univé Oost wilde daarnaast ook aandacht besteden aan veiligheid in het verkeer. Daarom hebben ze een fietslampjesactie bedacht. Door goede verlichting op de fiets, ben je tenslotte beter zichtbaar, waardoor je veiliger kunt fietsen. Univé Oost heeft vele fietslampjes aan de Ontmoetingsparken geschonken om aan de (jeugd)leden uit te delen.

 

Gratis fietslampjes

De eerste gratis fietslampjes werden op maandagavond 5 oktober na de voetbaltraining bij Victoria ’28 op Ontmoetingspark Enschede Zuid uitgedeeld. Vrijwilligers stonden, ondanks de regen, klaar aan de rand van het veld om de jeugdleden een setje lampjes te geven vóórdat ze weer op hun fiets stapten. “Wauw! Mag ik die hebben?” vraagt een jongen verrast. Een meisje: “Ik vind het wel leuk. Ik heb wel een lamp op mijn fiets, maar die doet het niet.” Ook op dinsdag en woensdag zijn nog fietslampjes uitgedeeld.

 

Op Ontmoetingspark Rigtersbleek werden de fietslampjes op woensdagmiddag 7 oktober uitgedeeld. Een vrijwilliger: “Vraag maar aan je vader of hij de lampjes op je fiets vastmaakt.” Buiten de poort staan ouders hun kinderen op te wachten. Een moeder: “Ik vind het wel een goede actie. We gaan de lampjes zeker gebruiken.” Een jongen vertelt trots: “Ik doe ze niet op mijn fiets, maar op mijn jas. Dan kun je me ook zien.” Rahadi, de scheidsrechterscoördinator van v.v. Rigtersbleek, vertelt: “Dit is een goede actie. Je weet pas hoe belangrijk licht op een fiets is, als je auto gaat rijden. Je ziet de fietsers echt niet, vooral niet als de straatverlichting ontbreekt. Daar zijn helaas best wat plekken van in Enschede.” Eén jongen zorgt voor dubbele veiligheid: hij rent zwaaiend met de lampjes over de stoep achter zijn moeder aan, terwijl hij “ta tu ta tu, ik ben een ambulance!” roept.

 

Ook op Ontmoetingsparken Schreurserve en ’t Wageler zijn de lampjes uitgedeeld. Wil jij ook zo’n setje Univé-fietslampjes? Bij de kantoren van Univé Oost in onder andere Enschede en Doetinchem kun je ze gratis ophalen.

 

Tegader

De fietslampjesactie is onderdeel van de actiemaand Tegader. Tegader is een oudhollands woord voor samen. Het is ook verwant aan het Engelse woord ‘together’. In deze maand worden lokale maatschappelijke activiteiten uitgevoerd door deelnemende verzekeraars met als doel de maatschappelijke instelling van de onderlinge verzekeraars te belichten.

 

Samen

Univé en Ontmoetingsclusters Enschede vormen samen één team als het gaat om het belang van de inwoners van Enschede. Samen willen Univé en Ontmoetingsclusters Enschede problemen in de samenleving oplossen en iedereen de zekerheid bieden dat er hulp is. Door samen fietslampjes uit te delen voor de donkere dagen, werd de samenwerking extra goed zichtbaar.