Achilles is liefde

In het noorden van Enschede ligt Ontmoetingscluster ’t Wageler. Christelijke Voetbalvereniging Achilles vormt het hart van het cluster met haar Ontmoetingspark. Achilles staat voor saamhorigheid. Het samen doen en naar elkaar omkijken. Hiermee sluit de visie van Achilles goed aan bij die van de Ontmoetingsclusters.

 

Op dit moment ligt ook bij Achilles alles stil. De competities worden niet meer uitgespeeld en evenementen zijn afgelast. Berenda van de Woude praat ons bij over de situatie bij de vereniging tijdens de coronacrisis. Ze is nauw betrokken bij de club en zet zich daarom erg actief in: “Ik ben secretaris en zit dus in het bestuur. Daarnaast ben ik ook de kantinebeheerder en de complexbeheerder.”

 

Achilles

Berenda over ‘haar’ club: “Van oorsprong zijn we een Christelijke voetbalvereniging en spelen daarom op de zaterdag. We houden nog altijd vast aan de Christelijke normen en waarden. Met 300 leden zijn we niet heel groot, maar we zijn wel allemaal ontzettend betrokken bij de vereniging. Saamhorigheid staat bij ons heel hoog in het vaandel. We stimuleren ook dat alle leden contact hebben met elkaar. Natuurlijk heeft een team zijn eigen dingen of bijvoorbeeld een groepsapp. Maar naast dit teamcontact proberen zoveel mogelijk te stimuleren dat de teams samenwerken. We zijn één vereniging, die voor het voetbal aparte groepen of teams heeft, maar verder zijn we één.”

 

Contact

“Bij Achilles kijken we altijd naar elkaar om. Dus ook nu, of misschien zelfs wel juist nu. We bellen als bestuur alle oudere leden om te vragen hoe het met ze gaat. Of ze misschien hulp nodig hebben. Zo niet, dan is dat natuurlijk alleen maar fijn en hebben we gewoon even contact met elkaar. We hebben binnen de vereniging relatief veel alleenstaande leden en die hebben het nu vaak extra moeilijk. Voor deze groep, maar eigenlijk voor alle leden, is naar een sportvereniging of andere hobby gaan een manier van sociale contacten hebben. Dat valt nu weg. We merken dat iedereen het mist. We hebben daarom als bestuur ook alle leden een kaartje gestuurd om ze een hart onder de riem te steken.”, vertelt Berenda met trots over de communicatie.

 

Hoe gaat het met …

Het mediateam van de vereniging is druk om via sociale media en de eigen website iedereen op de hoogte te houden van de ontwikkelen, maar vooral ook van elkaar. Om de dag verschijnt er een stukje over een lid van de vereniging en hoe het met hem of haar gaat. Berenda: “Binnenkort starten we ook een rubriek voor de sponsoren. Sommigen hebben het nu bijvoorbeeld financieel moeilijk, dus we willen ook hen een hart onder de riem steken. Bovendien zijn de sponsoren doorgaans net zo nauw betrokken bij de club als de leden. Ook de verschillende commissies van de vereniging zullen aan de orde komen. Het is mooi om zo ook van deze mensen iets te horen! Er wordt dus misschien niet gevoetbald, maar wij zitten niet stil!”.

 

De invloed van Corona

Het Ontmoetingspark ‘t Wageler is sinds de noodverordening dicht. Berenda over deze situatie: “We hebben als regel dat, als mensen klusjes willen doen, ze dan met maximaal 3-4 mensen op het terrein mogen. Eén van onze leden verveelt zich thuis en bood daarom aan om het dak van ons complex bladvrij te maken. Geweldig toch?! Het meeste onderhoud blijft nu liggen, maar dat is niet anders. Met het mooie weer gaan zowel het gras als het onkruid harder groeien, dus binnenkort zullen we daar toch ook wel mee aan de slag gaan. Onze leden willen sowieso graag helpen. Er was ook al iemand die aanbood om boodschappen te doen. Dat zegt iets over de betrokkenheid en maakt mij altijd trots op onze club!”.

 

Net zoals in het hele land heeft ook Achilles de nodige annuleringen moet doen, naast de wedstrijden: “We hebben helaas wel enkele grote evenementen af moeten zeggen, zoals het jaarlijkse GEST toernooi. Andere hebben we kunnen verplaatsen, zoals het Makato-toernooi. Dat is normaal in juli, maar is nu verplaatst naar augustus.”

 

In de zomer zal het Ontmoetingspark openblijven. Als is het maar voor de inloop van leden. Berenda: “Normaal gaan we in de zomer een aantal weken dicht. Vaak voor onderhoud, maar ook gewoon omdat er dan weinig te doen is. Nu merken we dat we de vereniging en het samenzijn missen. Het onderhoud kan nu deels al plaatsvinden. Dus willen we er in de zomer weer zijn voor onze leden. Als dat dan tenminste weer kan, want we weten natuurlijk nog niet hoe het tegen die tijd staat met de coronamaatregelen. Wij houden ons uiteraard aan de maatregelen en hebben de hoop dat we in de zomer ook daadwerkelijk weer leden mogen verwelkomen.”

 

Groeien en verder kijken

De voetbalvereniging is druk bezig met vernieuwen. Zo proberen ze een omnisportvereniging te worden en hiermee nog meer inhoud te geven aan het Ontmoetingspark. Sinds begin maart zit op het terrein ook ‘Fitvalley Outdoor’. Op 28 maart zou er grootse opening zijn, maar die kon door de coronamaatregelen niet doorgaan. Daarnaast heeft hardloopclub De Espelopers zijn thuisbasis bij Achilles. Berenda: “We werken allemaal samen om onze krachten te bundelen. We willen als vereniging, en als lid van de coöperatie, ook de mogelijkheden voor recreatie uitbreiden en dat kunnen we niet alleen.”

 

Daarnaast hebben we, al voor de coronacrisis, een brainstormavond georganiseerd. Daar zijn dan van ieder voetbalteam twee leden aanwezig. De afgelopen jaren hebben we gezorgd dat we als vereniging alles op orde hebben en goed draaien. Nu willen we verder kijken. We zijn niet echt een wijkteam, met name door onze locatie. We liggen naast de wijk Bolhaar en daar wonen vooral oudere mensen. Daar willen we nu iets voor gaan betekenen. Doordat alles nu stilligt, liggen ook die plannen even stil. Maar als het weer mag, gaan we zeker verbinding met de ouderen zoeken. Of dat nou in de vorm van hulp of recreatie is. We willen als vereniging graag een steentje bijdragen op sociaal maatschappelijk gebied. Hoe dat eruit gaat zien, weten we nu nog niet. Maar alles kan!”

 

Klaar voor de aftrap

Voor nu is het wachten op de ontwikkelingen rond corona. Berenda: “We willen graag weer van start, maar voor nu is het niet anders. Het biedt juist wel tijd om na te denken over de toekomst en om plannen voor activiteiten te bedenken. Zo kunnen we er toch iets moois van maken! We hopen in de zomer mee te doen met het zomertoernooi, een initiatief van Ontmoetingsclusters Enschede, en in het najaar organiseren we een internationaal toernooi voor jongens onder 11. Of dat doorgaat, is ook nog maar even afwachten. Wij hebben in ieder geval al allerlei verschillende scenario’s uitgewerkt. Als we weer mogen, kunnen we gelijk op een goede manier aftrappen.”

CVV Achilles Enschede Ontmoetingspark