Begeleiders enthousiast over effecten Thuis@

Op 1 juni 2018 ging het project Thuis@Rigtersbleek van start. Al snel mochten we kinderen verwelkomen die gebruik maakten van het aanbod op Ontmoetingspark Rigtersbleek. Op één of meerdere doordeweekse dagen komen de kinderen naar de thuishaven van voetbalvereniging Rigtersbleek. Ze praten, ze spelen, ze leren en ze zijn samen. Niet alleen samen met de andere kinderen van Thuis@, maar met alle andere kinderen die op het Ontmoetingspark komen. En samen met de enthousiaste en deskundige begeleiders die er voor hen zijn als luisterend oor, degene die hen lessen leert en raad geeft én die de kinderen vermaken tijdens de verschillende activiteiten. De begeleiders zijn dan ook van grote waarde binnen het project en bovenal voor de kinderen. Met hen blikken we terug op een jaar Thuis@.

 

 

Aanleren van vaardigheden

Maaike begon haar werkzaamheden bij Thuis@ als stagiaire, en inmiddels is ze een vaste begeleidster. Eén van de onderdelen die zij onder andere verzorgt zijn de danslessen voor de kinderen in de speciaal daarvoor verbouwde kleedkamer. Dansen is haar specialiteit en haar passie, maar ook het begeleiden van de kinderen geeft haar veel voldoening: “Het is elke dag anders bij Thuis@ en dat maakt het leuk. Ik leer veel van de kinderen en hun verhalen. De uitdaging is om per kind te kijken hoe ik ze het beste kan begeleiden en kan ondersteunen in het aanleren van bepaalde vaardigheden; dit geldt zowel in het dansen als bij alle andere momenten op de dag.” Ze geniet van de effecten die Thuis@ heeft op de kinderen: “Bij veel van hen kun je echt merken en zien dat ze heel erg veel leren. Dat is zo mooi om te zien! Ik hoop dan ook dat ik me hier nog lang voor mag inzetten, en dat Thuis@ verder blijft groeien. Het zou fantastisch zijn als er nog meer locaties komen en nog meer kinderen kunnen profiteren van dit mooie project.”

 

Elke dag mooie ervaringen

Sinds oktober is Diana actief bij Thuis@Rigtersbleek. Als medior zet zij zich in voor de kinderen op de maandag, dinsdag en donderdag. Dit doet ze met veel plezier en is zeer betrokken: “Wat mij vooral trekt in het werken met de doelgroep is dat geen middag hetzelfde is. Het is mooi om de kinderen te mogen bijstaan in hun ontwikkeling. Hierbij komen we natuurlijk soms spontane en uitdagende momenten tegen in het gedrag van de kinderen. Dat zijn de momenten waarop we alert moeten zijn, waarin we ze kunnen leren anders met situaties om te gaan en zo stap voor stap de kinderen helpen in hun proces. Geweldig als dit lukt en resultaten uiteindelijk zichtbaar worden!” Door haar opgedane werkervaring, onder andere vijftien jaar in de kinderopvang en als coach van bijstandsgerechtigden, weet ze mooie verbindingen aan te gaan met de kids: “Elke dag heb ik wel mooie ervaringen. Een grappig gesprek aan tafel, een dankbaar gebaar van één van de kinderen of de momenten waarop je merkt dat ze je écht in vertrouwen nemen.

Dat kan me ontroeren en dat maakt dit werk mooi. Dit geldt ook voor momenten die allereerst niet zo fraai zijn. Een kind die bijvoorbeeld boos is, een woedeaanval heeft, maar die je vervolgens hieruit weet te krijgen en in het vervolg dit sneller weet te realiseren óf zelfs weet voor te zijn. Dan realiseer je je: we bereiken echt iets met onze aanpak.”. De belangrijkste meerwaarde van Thuis@ voor Diana is duidelijk: “De kinderen worden in hun eigen wijk opgevangen en krijgen structuur aangeboden. Het gaat uiteindelijk om hele kleine ‘simpele’ alledaagse zaken die het grote verschil maken bij Thuis@.”

 

JessicaMet een fijn gevoel naar huis

Het is nog maar sinds kort dat Jessica onderdeel uitmaakt van het team. In april begon de voormalig beroepsbuschauffeur van schoolvervoer van kinderen met een handicap of beperking als junior begeleider. De reden voor haar om zich voor Thuis@ in te zetten is de kansen die geboden worden aan de kinderen: “Het is mooi dat de kinderen nu de mogelijkheid krijgen om met eigen kinderen uit de buurt, en in de wijk, samen te spelen. Geen kinderen die in hoekjes worden gedrukt, maar die op het Ontmoetingspark allemaal hetzelfde zijn.” Dit proces begeleiden, en de kinderen ondersteunen bij het volgen van een dagelijkse structuur, geeft Jessica een tevreden gevoel aan het eind van de dag: “Ik ben er nog niet lang genoeg om echt de voortuitgang per kind te beoordelen. Wat ik wel zie is dat de kinderen met een fijn gevoel huiswaarts gaan aan het eind van de dag. Dat is belangrijk voor mij. Thuis@ staat in mijn ogen voor een plek in de wijk waar iedereen gelijk is en waar iedereen zijn geluk mag en kan vinden.”

 

LyallEen fijne en vertrouwde omgeving

Per toeval kwam Lyall in contact met Ontmoetingsclustermanager Rigtersbleek, Sonja Lassche. Op dat moment, in de maand mei van dit jaar, was hij zoekende naar een werkplek voor zijn thuisstudie ‘Begeleiden specifieke doelgroepen’. Slechts enkele dagen later ging Lyall aan de slag als junior coach bij Thuis@Rigtersbleek. Net als de andere begeleiders is het feit dat geen dag hetzelfde is, hetgeen hem zo aanspreekt: “Elke dag is het een uitdaging om de kinderen een fijne en leuke dag te bezorgen. Het contact met de kinderen is bovendien ook een uitdaging op zich. Niet elke dag reageren of handelen ze hetzelfde. Elke dag is anders, elke dag is een uitdaging.” Voor hem is dit niet nieuw en, ondanks zijn jonge leeftijd (23), heeft hij al de nodige ervaring: “Ik heb gewerkt met jongeren op een dagbesteding die licht en zwaar autisme hebben. Ook heb ik op een woonhuis gewerkt met jongeren met syndroom van down en autisme.”

 

Het werk ligt hem dus wel en bij Thuis@ zit hij vooralsnog goed op zijn plek: “Ik vind het een mooi initiatief. De kinderen leren veel op sociaal gebied en er ontstaan vriendschappen. De fijne en vertrouwde omgeving die we bieden draagt hier enorm aan bij. En bovendien kunnen we door de verschillende sportieve, leerzame en leuke activiteiten de kinderen samen een leuke dag bezorgen. Daar geniet ik van! Ik hoop dan ook dat we ons blijven door ontwikkelen binnen Thuis@ om een nog beter aanbod te kunnen realiseren voor de kinderen en het gezin.”