Burendag: kom buurten bij Liberein!

Alle zes woonzorgcentra van Liberein zetten op Burendag, zaterdag 28 september, de deuren wijd open voor wijkbewoners. Tussen 13.00 uur en 16.30 uur staat er voor de buren koffie met iets lekkers klaar en bruist het van de activiteiten. Maar het allerbelangrijkste van Burendag vindt Liberein de persoonlijke ontmoeting. “Zomaar een tehuis binnenlopen, dat blijkt voor veel wijkbewoners toch echt nog een drempel”, zegt Karin Koers, werkgroeplid Platform Welzijn-Burendag en begeleider Ontmoetingcentrum Glanerbrug.

 

Eenzaamheid onder ouderen verminderen

Burendag is volgens haar de perfecte gelegenheid om die drempel lager te maken. “Wijkbewoners zijn elke dag bij Liberein welkom. Ze kunnen gerust bij ons binnenlopen en in het restaurant een kop koffiedrinken en een praatje met bewoners maken. Maar dat gebeurt niet zo vaak. Jammer, want bewoners zien heel graag ook eens wat andere gezichten. Even een praatje maken, dat kan eenzaamheid onder ouderen verminderen.”

 

Fijne momenten beleven

Liberein biedt liefdevolle zorg aan 1300 mensen, voornamelijk ouderen in Enschede en Glanerbrug. Ze wonen thuis, huren een appartement bij een woonzorgcentra of wonen in één van de tehuizen. In de dagelijkse zorg en hulp staat echte aandacht centraal. Liberein zet in op het creëren van zoveel mogelijk fijne momenten voor de ouderen. Gewoon, omdat iedereen dat zelf ook zou willen voor zijn of haar partner, moeder of opa. Burendag is dan ook een perfecte gelegenheid om veel fijne momenten te beleven.

 

Buiten naar binnen halen

Het is de eerste keer dat Liberein op Burendag zo groot uitpakt. “Onze huizen staan midden in de wijk en maken onderdeel uit van de wijk. We willen de verbinding leggen met buren en zo de afstand verkleinen”, zegt Karin Koers. “Er gebeurt al best veel hoor! Zo wordt in het Ariënshuis in Glanerbrug de generale repetities gedaan van de musical van groep 8. En vergadert de Dorpsraad hier. Dit soort initiatieven komen er steeds meer. Het is één van onze doelen om nog veel meer ‘buiten’ naar binnen te halen.”

 

Samenwerking

Tijdens Burendag werkt Liberein nauw samen met Ontmoetingsclusters Enschede. Zij organiseren activiteiten en zorgen voor verbinding met het basisonderwijs en de wijk. Voor een helpende hand op Burendag zijn ook scholen benaderd. Het Bonhoeffercollege zet studenten in, in het kader van maatschappelijke stages. Koers: “Ze helpen mee met spelletjes spelen op de beleef-tv. Er worden op Burendag ook veel vrijwilligers ingeschakeld.” Welke verwachtingen Liberein van de Burendag heeft? Karin Koers is er helder in: “Burendag is geslaagd als we na afloop zeggen: nóóit verwacht dat er zóveel mensen op de koffie zouden komen.”

 

Programma Burendag

Burendag bij Liberein begint op zaterdag 28 september om 13.00 uur. Koffie, thee, ranja, cake en soesjes. Er is voor iedereen wat lekkers. Ook zijn er springkussens, standjes met een grabbelton, ballonnen en een schminktafel. De duo-fiets en beleef-tv worden ingezet. En er zijn diverse activiteiten met het thema; bewegen. Verder klinkt er veel muziek. Op alle locaties zorgen muzikanten voor een vrolijke noot. De Burendag wordt afgesloten om 16.30 uur.

 

De zes locaties van Liberein zijn: De Eschpoort, Klaaskateplein, Bruggerbosch, Ariënsstaete, Florapark (Enschede) en Ariënshuis (Glanerbrug).

 

 

Burendag 2019 Liberein