cvv Sparta en Estinea werken samen in participatieproject

Sinds deze week kun je ze iedere dinsdag tegenkomen op en rondom de voetbalvelden van cvv Sparta: een groep van mensen met een beperking en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die hier verschillende werkzaamheden gaan oppakken. Met ondersteuning vanuit zorgorganisatie Estinea vinden zij er door dit nieuwe participatieproject een geweldige werkplek. Zo kunnen zij een waardevolle bijdrage leveren en écht meedoen in Enschede.

 

Met een begeleider vanuit Estinea gaat de groep zowel binnen als buiten aan Kotkampweg aan de slag om ervoor te zorgen dat de voetballocatie er picobello bij ligt. Participatiecoach Marieke Horstman van Estinea vertelt: ‘We gaan aan de slag werkzaamheden zoals het schoonmaken van de kleedkamers en kantine en het netjes houden van de velden en het groen er omheen.’ Collega Frank Oude Mulders vult aan: ‘We hadden als snel een mooie club mensen bij elkaar die stonden te trappelen om hier aan de slag te gaan.’

 

Maatschappelijk betrokken

De voetbalclub en zorgorganisatie voor mensen met een beperking kwamen begin dit jaar met elkaar in gesprek tijdens de door gemeente Enschede georganiseerde Doen!Beurs. Deze beurs is er speciaal om mensen weer actief te laten bijdragen in de samenleving. De nieuwe samenwerking is daarvan een mooie opbrengst. ‘Met deze samenwerking geven we echt inhoud aan ons eigen beleid om ons als vereniging te ontwikkelen tot een maatschappelijk ondernemende vereniging. Hoe mooi is het om deze mensen op deze manier een waardevolle werkplek te geven,’ aldus Ontmoetingsclustermanager Tom van Veen van cvv Sparta. Ook past de samenwerking met Estinea en de komst van het participatieproject in de ontwikkeling van Ontmoetingspark Schreurserve. Hier werkt de vereniging aan met haar buren en partners Vosta, Tex Town Tigers, Trifora, AWA-outdoor, Pro-F en PV de Zwaluw.

 

Meerwaarde naast vrijwilligers

Voor cvv Sparta is het een welkome aanvulling op de vele werkzaamheden die door vrijwilligers van de voetbalclub worden verricht. Van Veen licht toe: ‘In tijden van privatisering en de gevolgen daarvan moeten clubs steeds meer taken zelf uitvoeren en nu kan een deel van die werkzaamheden door én samen met deze groep worden opgepakt.’

 

Zinvol meedoen in eigen, directe omgeving

Regiomanager Rudi Gülink: ‘Estinea zoekt continu naar een passende werkomgeving in de directe omgeving van de mensen die we ondersteunen. Zodat zij volop kunnen meedoen in de eigen, directe omgeving. En waarmee zij ook echt een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving. Daarbij kijken we er goed naar of de werkomgeving aansluit op dat wat men zelf wil en kan, en waar men gelukkig en trots van wordt. Dat lijkt zeker gelukt voor de groep die deze week hier start. Een win-winsituatie voor iedereen!’

CVV Sparta - Tom van Veen en Frank Oude Mulders delen appeltaart uit

Tom van Veen van cvv Sparta (links) en Frank Oude Mulders van Estinea (rechts) delen appeltaart uit aan de vrijwilligers van de voetbalclub en aan de deelnemers van het participatieproject. Vanaf deze week kunnen een deel van de werkzaamheden samen opgepakt worden. Een win-winsituatie voor iedereen.

Over Estinea

Estinea ondersteunt mensen met een beperking in Twente en de Achterhoek. Bijna 850 medewerkers en zo’n 450 vrijwilligers ondersteunen bijna 950 cliënten in de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Enschede, Haaksbergen, Hengelo (Ov.), Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Locaties van Estinea liggen meestal midden in een woonwijk. Ze zijn kleinschalig van opzet en cliënten wonen in individuele appartementen. Medewerkers werken in zelfsturende teams en maken zelf afspraken over de ondersteuning en begeleiding die nodig is. Estinea ondersteunt mensen met een beperking op alle levensterreinen en helpt hen om hun eigen netwerk van ouders, familie, vrienden en vrijwilligers in te zetten en te ontwikkelen. Zodat zij volop mee kunnen doen in de samenleving.

 

Over cvv Sparta

Cvv Sparta is met ruim 1100 leden de grootste voetbalvereniging van Enschede en wil zich samen met haar vrijwilligers verder ontwikkelen als maatschappelijk betrokken en ondernemende vereniging.

 

Maatschappelijk ondernemend verenigen, conform het landelijk Sportakkoord en het gemeentelijk beleid in het zogenaamde Sociaal Domein. Cvv Sparta maakt in dat kader deel uit van de Coöperatie Ontmoetingsclusters Enschede.