Dag bank, hallo kansen!

In de maand november stond er in de wijkkranten zuid een artikel over de Entreeopleiding die in september is gestart op Ontmoetingspark Enschede Zuid. Lees hieronder het artikel of bekijk hem op de site van De Zuidkranten.

“Normaal ging ik schoolspullen voor mijn kinderen kopen. Nu mocht ik voor mijzelf schriften uitzoeken. Wauw!” “Ik wil graag schoonheidsspecialiste worden, maar dat kan niet zonder diploma.” “Het is tijd om iets voor mijzelf te doen.” “Ik mag mijn hersens weer gebruiken!”

 

En meer van dit soort opmerkingen komen voorbij als we praten met deelnemers van de BBL-entreeopleiding bij Ontmoetingspark Zuid. Enkele weken geleden is daar een groep van 15 mensen begonnen aan die opleiding. Tijd om dus een kijkje te nemen. De BBL-entreeopleiding wordt samen met het ROC van Twente georganiseerd. Om de opleiding zo toegankelijk mogelijk te maken, organiseren ze het bij Voetbalvereniging Victoria ’28, waar sinds enkele maanden Ontmoetingspark Zuid is gevestigd. Geen grote gebouwen en eindeloos veel lokalen of ver reizen. Gewoon in de wijk in het clubhuis van Victoria ’28.

 

Ik was de bank zat

De studenten hebben allemaal een andere achtergrond en geschiedenis, maar ze hebben één ding gemeen: ze hebben nooit de kans gehad om een diploma te halen. Sommige zijn jong moeder geworden, anderen hadden problemen op school of er was gewoonweg geen geld voor school. Waarom dan nu wel deze opleiding? “Ik was de bank zat. Ik zat al anderhalf jaar thuis en wilde iets anders.” Een ander: “Ik droom mijn hele leven al van een baan bij de politie. Ik ben niet meer zo jong, maar nu kan het nog. Ik heb alleen wel een diploma nodig om in Apeldoorn aan de opleiding te kunnen beginnen.”

 

Betere kans op werk

De studenten krijgen één dag per week les. “We hebben Nederlands, rekenen en les in burgerschap. Oh en we moeten ook leren om onszelf te presenteren. Dat vind ik nog wel spannend.” Gedurende de rest van de week lopen ze 20 uur stage. Martijn Koop, Ontmoetingsclustermanager Enschede Zuid: “Deze groep mensen wil best iets doen. Ze willen graag werken, maar welke werkgever geeft je een kans als je al jaren alleen maar thuis zit? Door deze opleiding komen ze in beweging en laten ze zien dat ze ervoor gaan. Door het diploma aan het eind hebben ze ook daadwerkelijk betere kansen op werk.”

 

Grote plannen

Toch blijken de studenten die uw redacteur spreekt allemaal grotere plannen te hebben. De een wil graag verder leren in de zorg en de ander wil bij de politie. Ze zien het dus allemaal als op stap naar meer. Sommige studenten hebben nu zelfs al een betaalde baan i.p.v. een stage. “Ik wil graag als verzorgende IG aan de slag, maar dat valt niet mee. In overleg met de gemeente en de bijstand, mag ik nu deze opleiding doen naast mijn werk, zodat ik kan kijken wat er mogelijk is. Probleem is alleen dat ik nu ook ander werk tegenkom. Ik weet gewoon niet wat ik moet kiezen. Daarom ga ik na deze opleiding bij verschillende mensen meelopen om te kijken wat ik echt leuk vind. Dan kan ik daarna verder leren.”

 

Er gaat een wereld open

Eigenlijk is iedereen enthousiast, maar het valt niet mee. “Ik ben ineens meerdere dagen per week weg. Dus mijn huishouden moet anders, ik moet oppas voor mijn zoontje regelen en het is ook gewoon raar na al die tijd thuis zijn.” Een ander vult aan: “Ik ben vaker moe. De hele dag naar school is best zwaar. We krijgen veel informatie en natuurlijk ook huiswerk. Maar ik ben wel iedere keer blij dat ik iets geleerd heb. Ik vind de stage leuker, want dan ben ik bezig, daar krijg ik meer energie van dan van stilzitten en luisteren.”

Opvallend is dat de studenten erg verschillen in leeftijd. De jongste is 19 jaar, de oudste 46. “Dat is leuk, maar ook lastig, want niet iedereen heeft hetzelfde niveau. Ik moet dus goed filteren. Maar het is ook leuk dat iedereen welkom is.” Eén van de oudere studenten: “Er gaat een wereld voor me open. Ik doe met van alles mee. Ik had niet gedacht deze kans te krijgen, maar ik pak de uitdaging met twee handen aan. Niets is me te gek!”

 

Info & aanmelden 

Voor meer informatie of aanmelden kan contact opgenomen worden met Sonja Lassche.
E-mail: opleiding@ontmoetingsclustersenschede.nl
Telefoon: 06-547337088

 

Artikel geschreven voor redacteur Marijke Kerkhof-Tetteroo