Danslessen bij Thuis @ Rigtersbleek

De kinderen die deelnemen aan Thuis @ Rigtersbleek krijgen elke doordeweekse dag een activiteit aangeboden. Het aanbod is variërend. Tijdens de activiteiten staan plezier, bewegen, educatie, techniek en/of cultuur centraal. Op de vrijdagmiddag wordt er sinds enkele weken dansles gegeven in het kleedkamergebouw van Ontmoetingspark Rigtersbleek.

 

Kleedkamer twee is speciaal voor Thuis @ Rigtersbleek verbouwd. Er is een spiegelwand geplaatst en een speciale vloer. Al met al een professionele dansruimte voor de kinderen om les te krijgen! De lessen worden verzorgd door ROC studente en danseres Maaike Meijerink. Coördinator Martijn Koop: “Maaike is drie dagen in de week onderdeel van het begeleidend team van Thuis @ Rigtersbleek. Met veel plezier geeft ze op de vrijdag dansles aan de kinderen en brengt ze zo haar kennis, ervaring en passie voor het dansen over op de kinderen. Dit doet ze soms samen met haar zus die een dansopleiding volgt.”

 

Maaike is begonnen met dansen toen ze vier jaar oud was: “Ik ben toen begonnen met 'gardedans'. Dit heb ik een paar jaar gedaan en toen ben ik gestopt. Toen ik tien was ben ik weer begonnen met dansen en deed ik jazzballet. Daarna volgden ballet, house, hiphop, modern, locking, popping en dancehall.”

 

Zichtbare ontwikkeling 

De kinderen doen met veel plezier en enthousiasme mee aan de danslessen: “De meiden, en langzaamaan ook steeds meer jongens, kijken elke week weer uit naar de dansles op vrijdagmiddag. Ze vinden het heerlijk om een uurtje los te gaan op de muziek. Naast de kinderen van de groep zijn er inmiddels ook standaard drie á vier kinderen uit de wijk die meedoen aan de danslessen. Dit is erg leuk om te zien!”, aldus een enthousiaste Martijn. Hij is niet alleen enthousiast door het plezier dat er tijdens de lessen vanaf spat: “In de afgelopen weken zien we mooie ontwikkelingen bij de kinderen. Ze gaan beter en makkelijker bewegen. Hun motoriek en coördinatie ontwikkelt zich zichtbaar. Bovendien is het best pittig om een uur te dansen, en heeft dit een positief effect op hun conditie. Daar waar ze in het verleden nog wel eens opgaven wanneer het tijdens een activiteit zwaar werd, houden ze nu vol en vinden ze het allemaal ‘superleuk!’.”

Dansen Thuis @ Rigtersbleek

Motiverend & stimulerend

Ook de spiegelwand heeft een belangrijke waarde tijdens het dansen is inmiddels gebleken volgens Martijn: “De kinderen kunnen zelf zien wat ze doen en hoe ze bewegen. Soms zorgt het voor hilarische momenten, vanwege de soms wat onbeholpen bewegingen bij het aanleveren van nieuwe dansmoves. Naast het plezier dat hieruit gehaald wordt, zorgt de wand dat ze kritisch worden en hun moves willen perfectioneren. Het werkt motiverend en stimulerend, doordat ze hun eigen bewegingen en die van de anderen kunnen zien. Je ziet dat ze hierdoor blijven oefenen, net zo lang totdat ze tevreden zijn.”

 

Mede dankzij de deskundige begeleiding van de ervaren danseres Maaike ontwikkelen de kinderen zich wekelijks. Maaike wil de kinderen graag plezier laten beleven én tegelijkertijd ook lessen leren: “Ballet is de basis van alles dansen en dit wil ik ook meegeven aan de kinderen. De laatste weken leer ik de kinderen dus ook wat techniek door middel van ballet. Elke les doe ik bovendien een warming-up en een cooling-down met de kinderen om blessures en spierpijn te voorkomen. Tijdens het dansen corrigeer ik de kinderen ook, bijvoorbeeld op de houding en het aanspannen van de spieren. En ik wijs ze op de spiegelwand en leer ze op deze manier naar zichzelf te kijken om zo pasjes en oefeningen zelf te leren corrigeren.”

 

Dolenthousiast

Ondanks dat het er serieus aan toe gaat en Maaike kritisch is en pittige danslessen geeft, zijn de kinderen dolenthousiast: “Op de vrijdag ben ik al vroeg op het Ontmoetingspark. Rond drie uur ga ik richting de kleedkamer om alles klaar te zetten en zelf alvast op te warmen.  Een paar kinderen rennen dan naar mij toe en vragen of ze al mee mogen. Op de andere dagen krijg ik ook regelmatig de vraag ‘Wanneer is de dansles nou?’.

 

“Nu ze steeds beter kunnen dansen, en merken dat ze met de nodige aanmoedigingen meer en meer leren, neemt het plezier nog verder toe. Door hen te vertellen ‘als je niet oefent, ga je het ook niet leren’ en ‘ik moest ook veel oefenen én nu nog steeds!’ blijf ik ze stimuleren om het maximale uit zichzelf te halen.”

Dansen Thuis @ Rigtersbleek

In de komende weken blijft er volop gedanst worden onder begeleiding van Maaike in kleedkamer twee: “Het enthousiasme is zo groot en de meerwaarde enorm. We hopen dit dan ook nog lange tijd te kunnen blijven voortzetten en we kijken al uit naar de lente. De groep kan dan nog verder blijven groeien, want dan kunnen we ook buiten de danslessen gaan geven en binnen in een kleinere groep vooral op de techniek werken met de spiegelwand.”

 

Ook is er de ruimte voor de kinderen om te ontdekken welke stijl het beste bij hen past: “Aan het eind van de les sluiten we af met een spel. Ze mogen dan vrij dansen, én alleen dan Fortnite dansjes doen, en moeten helemaal stil staan wanneer de muziek stopt. Zij hebben veel lol samen en ik kan op die momenten zien hoe ze bewegen en naar welke dansstijl ze neigen.”