Diploma-uitreiking BBL-Entreeopleiding

“Oe leert er altied wôt van!”

Donderdag 30 januari 2020 is het dan zover: de studenten van de BBL-entreeopleiding bij Ontmoetingspark Rigtersbleek krijgen hun diploma. Een jaar geleden zijn ze aan de opleiding begonnen. Onwennig en spannend, want ze zijn allemaal al een tijd niet meer naar school gegaan. De deelnemers zijn tussen de 18 en 59 jaar oud. Sommigen hebben vervelende ervaringen met het onderwijs.  Anderen hebben nooit de kans gehad om naar school te gaan. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze géén diploma hebben en wil de ambitie om te werken. Maar zonder diploma is het bijna onmogelijk om een baan te vinden.

 

Trots

Eén van de studenten: “Ik ben bij de club bekend, omdat mijn twee zoons hier voetballen. Ze wisten dat ik het moeilijk had. Toen ze de opleiding begonnen, kwamen ze vragen of ik ook mee wilde doen. Dat vond ik heel lastig, maar nu is het fijn.” Haar stagebegeleider: “Je hebt bij ons echt je plekje gevonden. Dat vind ik bijzonder. En ik heb ook veel geleerd, want het was de eerste keer dat ik stagebegeleider was.”

 

Een ander: “Ik was in het begin best sceptisch. Ik ben ook al 59, dus tja school… Maar ik ben nu stiekem toch wel trots!”. De glimlach op zijn gezicht klinkt door in zijn stem en zijn ogen beginnen te glimmen. Zijn vrouw en kinderen zijn ook bij de uitreiking. Hij laat hen enthousiast zijn diploma zien.

 

Gewoon in de wijk

De BBL-Entreeopleiding biedt deze volwassenen een kans om, door middel van lessen en stage op het Ontmoetingspark, alsnog een diploma te halen. De studenten krijgen één dag per week les en lopen daarnaast 20 uur per week stage. Op die manier kunnen ze hun kennis vergroten, werkervaring opdoen en actief deelnemen in de samenleving. Na de studie van een jaar kunnen ze kiezen voor een vervolgstudie of bijvoorbeeld aan het werk gaan. De BBL-Entreeopleiding wordt samen met het ROC van Twente georganiseerd. Om de opleiding zo toegankelijk mogelijk te maken, organiseren ze het bij v.v. Rigtersbleek, waar Ontmoetingspark Rigtersbleek is gevestigd. Geen grote gebouwen en eindeloos veel lokalen of ver reizen. Gewoon in de wijk, in het clubhuis van Rigtersbleek.

 

Vergroten van eigenwaarde

Jasper, docent van de opleiding, vertelt vol trots: “De studenten krijgen les in Nederlands, Rekenen en Burgerschap. Daarnaast krijgen ze ook vaktheorie. Deze studenten volgden de richting ‘Dienstverlening en Zorg’. Maar wat eigenlijk nog belangrijker is, is dat deze opleiding de eigenwaarde van de studenten vergroot. Ze hebben allemaal een eigen doel, maar je ziet iedereen groeien en meer zelfvertrouwen krijgen. Dat is misschien wel het belangrijkste van allemaal.”

 

De studenten worden één voor één naar voren geroepen. Docent Yvonne vertelt over iedereen iets persoonlijks en vervolgens mogen ze allemaal hun diploma ondertekenen. Sonja Lassche, Ontmoetingsclustermanager, feliciteert iedereen: “Ik ben zo trots! Op iedereen! Dit is echt bijzonder.”

 

Volg ook een BBL-Entreeopleiding

Afgelopen week is er een nieuwe groep leerlingen gestart met de BBL-Entreeopleiding op Ontmoetingspark Rigtersbleek en op Ontmoetingspark Enschede Zuid (locatie van v.v. Victoria '28) is een groep enthousiastelingen in september 2019 van start gegaan. Interesse om ook deel te nemen of ken je iemand voor wie dit ook dé kans is om een volgende stap te zetten? Dat kan! In september 2020 start er op Ontmoetingspark Enschede Zuid weer een nieuwe groep en in januari 2021 is er weer een mogelijkheid op Ontmoetingspark Rigtersbleek om deel te nemen. Neem contact op met Sonja Lassche voor meer informatie & aanmelding.