Een jaar Ontmoetingsclusters in Enschede

Op een  regenachtige dag begin oktober keek ik in mijn notitieboekje van de Ontmoetingsclusters. Eens kijken of er nog iets op mijn actielijst stond. Ik bladerde door mijn aantekeningen en zag dat we binnenkort formeel en jaar bestaan. Een jaar …..  Een jaar Ontmoetingsclusters in Enschede ! Ik leunde achterover en bedacht hoe we waren begonnen en blikte terug. Ik kon toch niet in de tuin werken met dat natte weer en zo kwam een aantal beelden van het afgelopen jaar terug.

 

Gewoon doen

Ik herinner me gesprekken met een groepje mensen die een stevig ideaal hadden: “We kunnen met de sportvoorzieningen in de stad zoveel meer dan er nu gebeurt!” Al snel kwamen idealen als Ontmoeten, Verbinden en Samenwerken op tafel. “Ho…Ho even rustig aan, jullie willen alles in een keer”, riep ik over de tafel. Ik ben namelijk van het type die alles eerst helemaal uitgezocht wil hebben en alles tot drie cijfers achter de komme scherp wil hebben om maar geen risico’s te nemen. Ja, inderdaad, ik heb een onderwijsachtergrond. Ik leerde een aantal mensen kennen die daar totaal anders mee omgaan en dat was voor mij wennen. Aanpakken, doorpakken, organiseren en gewoon DOEN.

 

Bewijs

Ik zie ook de gesprekken met de gemeente Enschede weer voor me. Natuurlijk vroegen we subsidie en moesten we dat formeel aanvragen. Voor wie wel eens subsidie heeft aangevraagd, wel die weet dat het een hele tour is om een nette aanvraag te maken. De gesprekken met de gemeente waren positief. ‘Jullie moeten je nog wel bewijzen’, spraken ze. Wij waren al weer verder in onze gedachten. Gingen we te snel?  Waren we te optimistisch? Inmiddels zijn we met de gemeente in overleg over de eerste rapportage en evaluatie.

 

Letterlijk & figuurlijk veel beweging

Kijkend naar al die activiteiten die plaatsvinden in het kader van Ontmoeten, Verbinden & Samenwerken binnen al de clusters die er zijn, sta ik echt versteld wat er allemaal is uitgevoerd aan activiteiten. Op de site is het allemaal terug te lezen; neem eens een kijkje en je zult verrast zijn door al die mooie activiteiten.  Van kerstmarkten, paasactiviteiten, manicure voor ouderen, sport & spel activiteiten voor jong & oud, Koningsspelen en nog veel meer mooi momenten met ouderen, jongeren en onze partners.  Recent waren er nog twee activiteiten waar ik graag naar verwijs. De dag in het teken van Verkeersveiligheid, die samen met Univé plaatsvond in heel Enschede, in het kader van Univé Helpt. En de Burendag in samenwerking met Liberein. Activiteiten die zo mooi aansluiten bij ons gedachten goed. Eigenlijk is het allemaal te veel om op te noemen. Ik zou namelijk ookgraag alle momenten benoemen die de kinderen van Thuis@ ervaarden dankzij de georganiseerde activiteiten, en ook activiteiten die zijn ontstaan op Ontmoetingsparken zoals recent het Participatieproject en ‘Wereldmeiden’ op Ontmoetingspark Schreurserve.

Wat ooit begon als een klein groepje initiatiefnemers, onder het mom ‘burgerinitiatief is inmiddels uitgegroeid tot een sterke beweging in Enschede’. We zijn een coöperatie geworden waarin tal van bekende Enschedese organisaties participeren. Het motto Ontmoeten, Verbinden en Samenwerken staat hoog in het vaandel van het bestuur, alle medewerkers en vrijwilligers en ook onze leden.

 

De zon schijnt

Inmiddels zijn we een jaar verder.  We hebben geweldige stappen gemaakt, met  dank aan al die medewerkers  en vrijwilligers die de organisatie hebben verbreed en versterkt. En we gaan door! Wij hebben voor onszelf een stip op de horizon gezet die verder gaat. Het motto blijft staan en we blijven gaan en staan voor mensen, jong en oud, in alle wijken van onze mooie stad. Die stip is haalbaar. Ik weet het zeker! Over mijn hoop, geloof en overtuiging de volgende keer meer; deze komt immers niet uit het niets. Voor nu: de zon schijnt … letterlijk en figuurlijk. Reden voor mij om de blog af te ronden en weer naar buiten de tuin in te gaan.

 

Wil jij meer weten, heb je vragen of wil jij meedoen & samenwerken met Ontmoetingsclusters Enschede? Twijfel dan niet en voel je vrij om contact op te nemen met me. Stuur me een e-mail en een reactie volgt.

 

Jenne Wierstra
Voorzitter Coöperatie Ontmoetingsclusters

Jenne Wierstra Voorzitter Coöperatie Ontmoetingsclusters Enschede