Een toevallige ontmoeting

Een blog van voorzitter van Coöperatie Ontmoetingsclusters Enschede, Jenne Wierstra. 

 

Onlangs was ik in Enschede en zat even op een terras op de Oude Markt. Ik had wat tijd over en ik had reden om mezelf te trakteren op een lekkere cappuccino. Het was heerlijk om rustig te zitten en rond te kijken naar al de mensen die er rondliepen.

 

Toch deed ik vervolgens wat heel veel andere mensen ook doen en pakte mijn telefoon. Ik zat diep met mijn gedachten bij de binnengekomen berichten, toen er iemand aan de tafel bij me kwam zitten, een oudere dame. Ze bestelde koffie met gebak. Het was een praatgrage mevrouw en voordat ik het in de gaten had raakten we aan de praat over de stad en wat ik er op dat moment te zoeken had.

 

Ik vertelde dat ik een vergadering had van het bestuur van de coöperatie en nog wat tijd over had. ‘De coöperatie, waarvan?’, vroeg ze geïnteresseerd.

‘Ja, we zijn bezig met het ontwikkelen van de Ontmoetingsclusters in de stad en we … ’.

Ik kon mijn zin nauwelijks uitspreken toen de mevrouw zei: ‘Ja, die club van Thuis@, toch …  jullie zijn bezig met kinderen in Noord en Zuid Enschede? Daar lees ik wel eens wat over in de krant’.

 

Ze nam een slok van de koffie en begon met haar taartje. ‘….eh mevrouw, dat is inderdaad één van de onderdelen van Ontmoetingsclusters Enschede, maar we doen veel meer’.

‘…oh, dat wist ik niet, ik dacht dat jullie alleen van Thuis@ waren!’.

 

Ik was net bezig de mevrouw uit te leggen dat we meerdere onderdelen hebben binnen Ontmoetingsclusters Enschede toen ik een idee kreeg. ‘Mevrouw, u eet een lekker taartje …en eh…. Dat was eerst een grote taart met verschillende taartpunten’. Ze keek me even vreemd aan, maar liet me toch doorpraten.

 

‘Zo moet u de Ontmoetingsclusters ook zien. We hebben meerdere activiteiten. Het zijn verschillende onderdelen van een taart’. Dat begreep de mevrouw en ze keek meteen naar haar eigen taartpunt, die al voor een deel op was; ‘Oh… dus Thuis@ is maar een van de onderdelen van wat jullie doen?’

 

‘Zeker, mevrouw. In de andere taartpunten zitten zaken als de BBL-opleiding, die we samen met het ROC van Twente doen en bijvoorbeeld de samenwerking met de verzorgingstehuizen van onder andere Liberein waar we zorgen voor ontmoetingen tussen jong en oud te, samen met de basisscholen’.

 

Ik vertelde de vrouw verder dat we bezig zijn met het realiseren van twee nieuwe sportzalen waarbij het accent zal gaan liggen op ontmoeten in de wijk. Ook vertelde ik meer over de samenwerkingen die we inmiddels al realiseren met verschillende onderwijsinstellingen in Enschede. En met trots vertelde ik over onze partner Univé waar we onder andere activiteiten mee organiseren. Ook kon ik het niet laten om te delen over andere anonieme geldschieters die ook graag op hun eigen manier een bijdrage leveren aan het gedachtegoed en dat we veel tijd en energie stoppen om op meerdere manieren gelden te verkrijgen om nóg meer goeds te kunnen doen voor de inwoners van de stad.

 

Het was een gezellig gesprek met deze dame op het terras waarin ik de drie belangrijke elementen van Ontmoetingsclusters Enschede - ontmoeten, verbinden & samenwerken -met gepaste trots deelde en zelf ook even weer realiseerde: wat zijn we met een prachtig initiatief bezig, wat hebben we al veel bereikt en wat hebben we ook nog veel te realiseren om onze ambities te gaan realiseren ...

 

‘Jullie zijn goed bezig!’, zei de mevrouw en ze riep de ober, ‘mag ik nog twee koffie en neemt u een gebakje mee voor deze meneer’. Ik lachte vriendelijk naar de vrouw, bedankte haar voor haar interesse en genoot van de energie die ik weer voelde om met volle kracht, samen met mijn medebestuursleden en anderen, vooruit te blijven gaan … er is nog veel werk te verzetten en deze stad, deze inwoners, verdienen dat!