Een voetbalvereniging besturen is geen thuiswerk

Ontmoetingspark Enschede Zuid is gevestigd op het terrein van voetbalvereniging Victoria ’28. Samen proberen ze voor hun leden en voor de wijk een plek van ontmoeting en verbinding te zijn. Er wordt uiteraard gevoetbald, maar er is ook een biljartclub. Daarnaast kun je bij Victoria ’28 ook terecht voor om te darten of om een potje Walking Football te spelen.

 

Gerard Tenniglo Victoria '28 Ontmoetingsclusters EnschedeMaar nu even niet…

Gerard Tenniglo, voorzitter van Victoria ’28: “Sinds de noodverordening op 17 maart in ging, zijn we gesloten. Alle activiteiten liggen stil. Sinds kort weten we dat de competities niet meer uitgespeeld gaan worden. Dat is erg jammer, maar wel begrijpelijk. Waarschijnlijk gaat deze situatie nog wel even duren. Een aantal jeugdteams maakten zeker kans om kampioen in hun divisie te worden. Onze eerste selectie stond vijfde, dus die waren veilig. Maar dat is nu eigenlijk niet meer belangrijk.”

 

Voetbalvereniging Victoria ’28 is een échte vereniging, dat blijkt zeker ook in deze tijd: “We zien dat bijna niemand zijn contributie opzegt. We zijn een club die het echt samen doet en er als leden voor elkaar zijn. Als vereniging zijn we gelukkig niet alleen afhankelijk van sponsoren. De kurk waar we op drijven, wordt vooral gevormd door de contributie en de extra’s die we doen als lid van Ontmoetingsclusters Enschede. Daarnaast is uiteraard onze kantine een grote bron van inkomsten. Maar ja, die is dicht, dus daar hebben we nu geen inkomsten uit. De bijdrage die sportverenigingen van de overheid kunnen krijgen, stelt eigenlijk niks voor. Ik vrees dan ook dat er toch verenigingen gaan omvallen. Dat zou erg jammer zijn, want verenigingen zijn een belangrijk sociaal onderdeel in de samenleving. Niet alleen voor de sport. We hebben bij ons bijvoorbeeld alleen al honderd vrijwilligers werken. Die kunnen niet naar de club, ze missen hun vaste werkdag in de week en ook de sociale contacten.”

 

Contact

Een vereniging zijn, betekent samen dingen aanpakken en doen. Juist datgene wat op dit moment zo lastig is.  Victoria ’28 probeert met de inzet van haar eigen website, Facebook en Instagram wel berichten naar haar leden te sturen. Gerard: “Naast deze communicatie hebben wij als bestuur ook nog gewoon contact. Iedere week op dinsdag is er bestuursvergadering. Niet op de club, maar online via beeldbellen. Dat gaat wel hyperefficiënt! Naar aanleiding van die vergaderingen breng ik de leden iedere week op de hoogte van de ontwikkelingen. Toch mis ik het echte contact wel hoor! Een voetbalvereniging besturen, kun je niet als thuiswerk zien!”.

 

Het verenigingsleven na de crisis

Gerard: “We zijn al een poosje bezig om projecten te ontwikkelen en ideeën uit te werken. Dat kost tijd en die hebben we nu genoeg. Zo bereiden we ons voor op de toekomst. Om maar een paar voorbeelden te geven …

 

  • We hebben voor alle vrijwilligers een VOG aangevraagd om verder te professionaliseren.
  • We hebben contact gelegd met voetbalvereniging U.D.I. en FC Suryoye om te kijken of we in de toekomst meer kunnen gaan samenwerken.
  • We hebben de voedselvoorziening (inkoop voor kantine) vereenvoudigd, door met partner Jumbo leveringsafspraken te maken.
  • We maken plannen om de club gezonder te maken door gezondere snacks en drankjes aan te bieden, zoals smoothies. Ook werken we langzaam aan een rookvrij Ontmoetingspark.
  • We zijn vast begonnen met de teamindelingen voor volgend jaar.
  • We overleggen met de gemeente om ons complex uit te breiden en hoe we hem voor de wijk toegankelijker kunnen maken.
  • We zijn bezig om in de zomer een zomercompetitie te organiseren, samen met de andere leden van Ontmoetingsclusters Enschede.

 

Samen zullen we er zo toch iets van moeten maken!”

 

Dit is ook de instelling die Ontmoetingsclustermanager Enschede Zuid, Martijn Koop, heeft. Hij is onder andere nauw betrokken bij Thuis@ en de Entreeopleiding. Beide zijn nu ook stil komen te liggen. Martijn daarentegen staat niet stil. Lees hier hoe hij dealt met de coronacrisis >>>