Een warm welkom voor iedereen

Op Valentijnsdag organiseert Lunchroom & Eetcafé Rigtersbleek ieder jaar een speciaal Valentijnsdiner. Inmiddels is dat traditie geworden. Het Eetcafé stroomt vanavond dan ook vol met stamgasten en met mensen uit de buurt voor het Univé Valentijnsdiner. Sonja Lassche, Ontmoetingsclustermanager Rigtersbleek, heet alle bezoekers persoonlijk welkom en wijst ze naar hun tafel. “Zo voelen mensen zich welkom. Iedereen mag bij ons binnenkomen.”

 

Op Valentijnsdag verwacht je stelletjes en die zijn er vanavond dan ook volop in het Eetcafé. Een man en vrouw zitten samen te genieten van een toetje. De man: “We zijn hier wel eens eerder geweest. Vandaag komen we speciaal met Valentijn. Het is de eerste keer dat we uiteten gaan, nadat we allebei een maagverkleining hebben gehad. Dat is best spannend.” De vrouw vult aan: “Ja, maar het is fijn om hier te zijn. Het eten is nu wel te veel, maar we krijgen een doggybag mee naar huis.”

 

Lekker & betaalbaar eten

Er komen niet alleen verliefde koppels. Een gezin, vader, moeder en twee zoons, neemt plaats aan een tafel voor vier. Moeder: “We komen hier wel vaker. Onze jongste zoon voetbalt hier bij De Bleek, daardoor kennen we het Eetcafé. Je kunt hier lekker eten en het is betaalbaar. Waarom we hier op Valentijnsdag met zijn allen zijn? Omdat mijn hele gezin belangrijk is. We hebben het niet altijd makkelijk, maar nu gaat het goed. Reden genoeg om juist vandaag hier te eten.”

 

Verderop zitten een man en vrouw na te genieten van de maaltijd. “We zijn hier voor het eerst. Ik had het ergens gelezen. We wonen in de buurt, dus ik dacht laten we hier een keertje gaan eten. Wat een mooie locatie is het! En het eten is lekker. Ik denk dat je hier ook heel leuk een verjaardag kunt vieren. We komen zeker terug.”, zegt de vrouw tevreden.

 

Vaste gasten

Vanavond schuift ook een vaste klant aan. “Ik heb hier van 2002 tot 2015 heel vaak gegeten. Maar door een verhuizing ging dat niet meer. Nu ben ik weer terug in de buurt, dus kom ik weer eten. Is het Valentijnsdag? Oh. Het is een gewoonte om hier te eten, dus ook vandaag. Daarom hebben we zeker zo’n uitgebreid menu?”.

 

Aan de grote tafel zit een groep van vijf mannen hartelijk te lachen. Eén van hen: “Jaren geleden kwam ik hier samen met hem eten (wijzend naar een tafelgenoot). Dat beviel, dus sindsdien komen we hier dagelijks. Inmiddels hebben meerdere mannen zich bij ons aangesloten. We zijn een gezellige groep anti-kokers, die hier samen eten.” De tafelgenoot: “Ik kom uit Haaksbergen, maar kom speciaal hierheen.” Een ander: “Ik vind koken voor alleen mijzelf niet leuk. Als mijn kinderen er zijn, dan kook ik wel natuurlijk. Of mijn dochter kookt. Maar als ze niet bij mij zijn, eet ik hier met mijn vrienden.”

 

Voor iedereen een plek

Sonja (foto rechts): “Er komen hier allerlei mensen. Mensen die hier voetballen, mensen uit de buurt. Sommige komen, omdat het betaalbaar is. Voor €6,50 krijg je een hoofdgerecht en een toetje. Daarnaast krijgt iedereen aandacht en kunnen ze een praatje maken.”

Anderen komen hier omdat het vertrouwd is. Vanavond is er ook een ouder echtpaar. Die zijn al 65 jaar betrokken bij de club. De man heeft 350 wedstrijden in het eerste gespeeld. Hun kinderen voetbalden hier en ze zijn altijd actief geweest in het bestuur. De vrouw is nog altijd heel actief in de trimclub. “We zijn echte Bleekmensen!”, zegt de vrouw trots. De man heeft echter Alzheimer en daardoor kunnen ze nog maar weinig doen. Hier kunnen ze wel komen, omdat de club vertrouwd is. Sonja: “We hebben speciaal voor hem een boekenkast staan, waar hij dagelijks een kijkje in neemt.”

 

In het Eetcafé werken vrijwilligers en stagiaires. De meesten hebben in het verleden tegenslagen gehad. Hierdoor hebben ze niet de kansen op werk gekregen, die ze verdienden. Hier in het Eetcafé hebben ze wel een plekje gevonden en worden ze geholpen om zichzelf verder te ontwikkelen. Kortom: iedereen is welkom in het Eetcafé.

 

Samen

Dit jaar werd voor het eerst het Valentijnsdiner georganiseerd met Univé, één van de partners van Ontmoetingsclusters Enschede. Speciaal voor deze Valentijnsdag sloegen Univé Oost en Rigtersbleek de handen in één. Zo had Univé voor deze avond speciale placemats en menukaarten gemaakt. Daarnaast krijgt iedere bezoeker een roos bij binnenkomst en een zakje bonbons als herinnering aan de avond. Bovendien kregen alle ruim veertig bezoekers een waardebon waarmee ze in de toekomst nogmaals zorgeloos kunnen komen genieten in het Eetcafé op Ontmoetingspark Rigtersbleek.