Een zakcentje verdienen met zwerfafval
Afgelopen week zijn de kinderen van Thuis@Rigtersbleek weer de straat opgegaan om zwerfafval op te ruimen in de wijk. “Het was weer voor het eerst sinds maanden, want door de coronacrisis heeft het project stilgelegen,” vertelt Diana, één van de begeleiders.
Zorg voor de omgeving
Dit ‘afvalproject’ maakt deel uit van een interregionaal project* over het onderhoud van de openbare ruimte. Een project in samenwerking met o.a. gemeente Enschede en woningcorporatie Domijn. De kinderen zegt dit natuurlijk niet zo heel veel die hun bijdrage leveren. Het doel is belangrijker: de kinderen zorg leren hebben voor hun omgeving. Daarom gaan de kinderen, gewapend met grijptangen en vuilniszakken, twee keer per week in de wijk Twekkelerveld aan de slag om zwerfafval op te ruimen.
Een zakcentje verdienen
Voor hun inzet krijgen de kinderen een klein bedrag uitbetaald en verdienen ze zo een zakcentje. Tegelijkertijd leren ze zo ook verantwoord met geld omgaan. Diana: “De kinderen moeten een doel hebben om voor te sparen. Het geld wordt verzameld in een ouderwetse spaarbuis en die bewaren we hier op kantoor. Als kinderen iets met het geld willen doen, kunnen ze dat bij mij vragen. Ik betaal ze dan uit, en stel ook de ouders op de hoogte van de plannen van het kind. Ik wil ook graag een bonnetje zien van wat ze gekocht of gedaan hebben. De meeste kinderen gaan wel correct met het geld om, maar we willen graag toezicht houden. We leren ze op deze manier de waarde van geld en verantwoordelijk hiermee omgaan.
De laatste tijd is er weinig gebeurd met het spaargeld. Diana: “Doordat we geen afval opruimen, is het een beetje op de achtergrond geraakt. Nu pakken we het weer op. We hebben ook veel nieuwe kinderen, die nu voor het eerst meedoen. Zij hebben dus nog nauwelijks geld verdiend. Wat wel grappig en tegelijk onhandig was: bij Rigtersbleek kan alleen nog met de pin betaald worden en is er dus geen contant geld meer in Het Paviljoen. Ik kon de kinderen gisteren dus helemaal niet uitbetalen! Dat gaan we uiteraard oplossen. Dan krijgen de kinderen donderdag gewoon dubbel uitbetaald. Dubbel zo leuk.”
Mooie doelen
Toch zijn er al wel kinderen die leuke dingen met hun zelf verdiende zakgeld hebben gedaan. Zo heeft een oudere jongen gespaard om het scherm van zijn mobiele telefoon te laten repareren. Een meisje had bij Primark kleding gezien, die ze wilde kopen. Toen ze genoeg gespaard had, ging ze het kopen. Helaas was dat wat ze wilde er niet meer, maar ze heeft wel andere leuke dingen gekocht. “We hadden hier toen bijna een modeshow, want ze heeft vol trots geshowd wat ze gekocht had”, herinnert Diana zich lachend. Door twee andere kinderen is het zakgeld gebruikt om souvenirtjes van te kopen toen ze op vakantie gingen. Tijdens andere vakanties hadden ze daar geen geld voor.
Motivatie
Ook één van de nieuwe kinderen heeft al een spaardoel: een PlayStation. “Zijn oudere broer kwam al bij ons, dus hij kende het project al. De broertjes mogen van een kennis de PlayStation overnemen, maar natuurlijk niet voor niets. Ze gaan nu samen sparen voor die PlayStation door afval op te ruimen. Hun moeder vindt het goed, dus die twee zijn erg gemotiveerd,” zegt Diana trots.
Afvalproject
De acties tegen zwerfafval maken onderdeel uit van een interregionaal project waar het onderhoud van de openbare ruimte centraal staat. Het V-project “Onderhoud openbare ruimte/Stadtbildpflege 2.0” is begin 2019 van start gegaan voor twee jaar. Partijen die zich hiervoor inzetten en hierin investeren zijn onder andere: gemeente Enschede, Woningcoöperatie Domijn, Ontmoetingsclusters Enschede, v.v. Rigtersbleek en Stichting Vrienden van de G. Zij willen zich samen inzetten voor het onderhouden van de openbare ruimte. Meer informatie >>>