Kinderen voelen zich fijn bij Thuis@Rigtersbleek

Dagelijks komen er vele kinderen op het Ontmoetingspark Rigtersbleek. Kinderen uit de wijk, leden van voetbalvereniging Rigtersbleek, leerlingen van verschillende scholen én de kinderen van Thuis@Rigtersbleek. Sinds 1 juni vorig jaar worden kinderen en jongeren op het Ontmoetingspark op doordeweekse dagen van 14:00 tot 19:00 uur opgevangen. Ze krijgen deskundige begeleiding, doen samen diverse spel- en beweegactiviteiten en leren op deze wijze anders te doen, denken en kijken. De geboden structuur, het persoonlijke contact en de variatie aan activiteiten blijken niet zonder resultaat. Niet alleen de begeleiders zien mooie ontwikkelingen bij de kinderen. Ook de kinderen zelf zijn erg blij met een plek als Thuis@ en merken veranderingen op bij zichzelf.

 

Ulviye (8): “Ik zat veel op mijn iPad en speelde bijna nooit buiten. Hier ben ik aan het tekenen, doen we samen spelletjes en speel ik veel buiten. Er zijn zoveel leuke dingen te doen! Het samen eten vind ik ook gezellig.
Ik heb hierdoor geleerd om netjes te eten en ik praat niet zo snel meer door iemand heen.”

Aan tafel!

De kinderen eten elke dag samen in de kantine van korfbalvereniging Rigtersbleek of in Het Paviljoen. Voor Bowen (10) is dit onder andere leerzaam geweest: “Ik heb geleerd dat ik kan genieten van het eten. Eerder at ik heel erg snel. Nu maak ik van het eten een gezellig moment.”

 

Veel plezier

Sem (7) is vaak te vinden in Het Paviljoen waar zij graag knutselt en tekent. Ook buitenspelen vindt zij leuk: “Eerder zat ik veel op mijn telefoon, maar hier ga ik vaak spelen. De trampoline en het springkussen vind ik gaaf. Ook vind ik het fijn om hier samen te eten, én lekker.” Sem (foto onder) geniet van het samen zijn met de anderen en heeft daarin ook al geleerd: “Er is hier veel te doen en er zijn veel kinderen. Dat is leuk! En ik heb geleerd dat ik niet zomaar door iemand heen moet praten en moet wachten op mijn beurt voor ik iets zeg.”

 

Mijn verhaal kan ik kwijt

Ook Nienke (10) speelt met veel plezier op alle toestellen die er zijn op het Ontmoetingspark: “Ik heb het heel erg naar mijn zin hier. Ik vind het fijn dat ik met allemaal andere kinderen hier ben waar ik leuke dingen mee kan doen. Samen spelen we veel op de toestellen. Wat ik vooral fijn vind, is dat ik mijn verhaal hier kwijt kan als ik uit school kom. De begeleiders nemen rustig de tijd voor mij en luisteren ook écht naar mij. Ze leren me ook veel. Ik word snel boos, maar hier heb ik geleerd om minder snel boos te worden en als ik wel boos ben om even weg te lopen uit de situatie.” Nienke heeft op het Ontmoetingspark haar boosheid onder controle gekregen, vrienden leren maken en kan samen met anderen genieten van het spelen.

 

Hulp bij boosheid

Boosheid is bij meerdere kinderen een probleem. Ook de 11-jarige Kaylee heeft hier dankzij Thuis@ mee leren omgaan: “Ik ben goed ondersteund op de momenten dat ik boos werd. Nu kan ik rustiger reageren en er normaal over praten in plaats van meteen boos te worden. Het helpt dat de begeleiders er hier voor me zijn en dat ik ook fijn overal met ze over kan kletsen.”

 

Deni (11 - foto rechts) heeft wel eens ruzie en kan snel boos worden: “Ik vind het fijn om hier te zijn. Als ik ruzie heb kan ik er over praten en word ik geholpen om het op te lossen. De begeleiders hebben me geleerd om elkaar te helpen en beter te luisteren. Nu heb ik minder vaak ruzie en maak veel plezier en heb het naar mijn zin, vooral met het voetballen!”

 

Hier vind ik mijn rust”

Sinds december is Sosenna (11) ook bij Thuis@Rigtersbleek te vinden. Ze vindt het leuk en heeft plezier: “Ik ben vaak aan het tekenen en vind het dan ook echt superleuk dat er nu een tekenjuf is. Verder vind ik het leuk om buiten op het springkussen en de trampoline te springen. Er zijn allerlei leuke dingen te doen en ik vind hier mijn rust. En ik heb geleerd om nieuwe vrienden te maken.” Met haar nieuwe vrienden speelt ze nu vaker buiten, daar waar ze eerder vooral veel alleen binnen zat met haar telefoon en iPad.

 

Samen sporten & spelen

Sten (11) is al bijna vanaf het begin af aan onderdeel van de groep. Hij is sportief en vind de sportactiviteiten dan ook erg leuk: “Ik voetbal hier heel vaak en op de dinsdag doe ik altijd mee met kickboksen. Tekenen en spelletjes doen binnen vind ik ook wel leuk om te doen.” Dit laatste gaat inmiddels veel beter: “Ik heb leren samenspelen met andere kinderen, ik heb geleerd om meer en makkelijker vriendjes te maken en ik heb ook geleerd om minder snel boos te worden.” De begeleiders helpen Sten (foto onder) om zijn boosheid onder controle te krijgen: “Ik vind het fijn dat de begeleiders er zijn. Ik kan er gezellig mee kletsen en ze helpen me met dingen. Zo hebben ze me geleerd om even een plekje voor mezelf op te zoeken als ik boos word. Ook hebben ze me gezegd dat ik duidelijker moet zijn naar hen, en de anderen kinderen, over wat ik wil.” In plaats van te gamen is Sten nu een energiek joch die graag met anderen buiten aan het sporten en spelen is.

 

Cihan (9): “Er zijn zoveel activiteiten hier en ze zijn ook allemaal erg leuk!
Het is eigenlijk best leuk om buiten te spelen, te sporten en tekenen in plaats van op de iPad te zitten.”

Vrienden

Nog niet zo lang geleden kwam ook de moeder van Mikay aankloppen bij Thuis@. Hij is zeven jaar oud en kwam al regelmatig op De Bleek spelen. Nu krijgt hij hierbij de nodige begeleiding: “Ik vind het leuk om hier te zijn, want er is veel te doen en mijn vrienden zijn er ook. Ook heb ik al nieuwe vriendjes gemaakt. Samen met hen zit ik vaak op de trampoline, want ik vind het leuk om salto’s en andere trucjes te doen. Tekenen en kickboksen vind ik ook wel leuk om te doen.” Soms moet hij nog wel even wennen: “Ik moet nog iets beter luisteren naar de begeleiding …” zegt Mikay met een ondeugende glimlach. “Maar dit gaat al wel steeds beter!”.

 

 

Tino (12): “Ik heb hier veel plezier met de nieuwe vrienden die ik heb leren maken.
Het is fijn om buiten dingen te doen en ik heb leren voetballen!”

 

Een thuis voor iedereen

Blije kinderen, nieuwe vriendschappen en positieve reacties zijn het resultaat na een jaar Thuis@Rigtersbleek. Met het bieden van duidelijkheid, structuur, een multifunctioneel Ontmoetingspark en gemotiveerde deskundige begeleiders op doordeweekse dagen voor de kinderen kunnen we dan ook tevreden zijn. We blijven ontwikkelen en continu kijken hoe we de beste en meest passende hulp voor de jongeren en kinderen kunnen leveren, in samenwerking met andere partners in Enschede. Zo hopen we uiteindelijk op meer locaties, en dus ook meer kinderen, hetzelfde te kunnen bieden. Nog efficiënter, effectiever en in gezamenlijkheid passende hulp en ondersteuning voor de kinderen én het hele gezin is waar we naar streven. Als het aan Luca (8) ligt overbodig, want als hij de baas zou zijn zou hij niets veranderen: “Ik vind alles erg leuk en vind alles goed zo!”.