Liberein en Ouverture in actie tijdens NLdoet

Op 15 en 16 maart organiseerde het Oranje Fonds weer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Met NLdoet wordt iedereen uitgenodigd om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Gracia van der Boon: “In het kader van samen iets oppakken en opknappen, en je vrijwillig inzetten voor de buurt, deden ook wij vanuit Ontmoetingscluster Enschede mee aan NLdoet!.”

De leerlingen van groep zes van basisschool Ouverture staken op donderdag 14 maart de handen uit de mouwen. Vol energie en enthousiasme gingen de kinderen naar het woonzorgcentrum Liberein Ariënshuis. Daar werd de klas verdeeld in zes groepen en gingen ze met de ouderen creatief aan de slag. Er werden bloempotten beschilderd voor de nieuwe tuintjes die recent zijn aangelegd bij het Ariënshuis.

NLdoet Ontmoetingsclusters Enschede

Bloempotten voor de nieuwe tuin

“De kinderen gingen ijverig aan de slag met de bloempotten en het knutselmateriaal. Ook de ouderen namen de kwast in de handen. Samen overlegden ze welke kleuren er gebruikt werden en welke figuren erop moesten komen.”, aldus Gracia die toekeek hoe er mooie ontmoetingen ontstonden tussen de leerlingen en de bewoners van Liberein.

Er waren ook ouderen die zelf niet meer kunnen schilderen, maar ook zij kregen een rol en mochten hun wensen over kleuren en vormen doorgeven. Zelfs de ouderen van de psychogeriatrische afdelingen waren aanwezig. Ondanks dat zij zich niet bewust waren van hetgeen er allemaal om hen heen gebeurde, genoten ze zichtbaar van de aanwezigheid van de kinderen. Al met al was het wederom een activiteit waar iedereen volop van genoot én waarmee prachtige bloempotten gemaakt zijn waar de tuin mooi wordt opgefleurd!

“De kinderen vonden het geweldig!”
Lerares cbs Ouverture

NLdoet Ontmoetingsclusters Enschede

Meer dan prachtige bloempotten

Er was echter meer dan alleen een leuke en geslaagde activiteit met mooie potten als resultaat vertelt Gracia: “Allereerst stond deze activiteit in het teken van NLdoet en vrijwillig een steentje bijdragen. Hier hebben de kinderen, samen met de leraren dan ook bewust bij stilgestaan en hiermee een mooie boodschap aan de kinderen meegegeven. Daarnaast zie je mooie dingen ontstaan bij de leerlingen in het contact met de ouderen. Hugo bijvoorbeeld. Hij is een kletsgrage, sociale jongen. Op school kan hij niet makkelijk stilzitten en vandaag zag je hem rustig op zijn plek knutselen, en tegelijkertijd kletsend met de ouderen. En Richelle. Zij genoot ontzettend van het samen zijn met de ouderen en zei: “Later wil ik hier ook werken!”. Dit zijn mooie ervaringen voor kinderen waar ze later nog eens aan terug kunnen denken. Het levert soms momenten op waarin ze kunnen ervaren waar ze blij van worden, waar ze goed in zijn én waar ze in de toekomst misschien meer mee willen doen.”

 

“Deze ochtend zijn er weer kinderen langsgekomen en dat is fijn voor de ouderen.
Het was erg gezellig en we zijn blij met de supermooie bloempotjes!”
Medewerkster Liberein

Plantjesmarkt

Deze geslaagde activiteit krijgt een vervolg. In mei gaan de ouderen een bezoek brengen aan de leerlingen. Op 9 mei vindt er op het schoolplein van cbs Ouverture namelijk een plantjesmarkt plaats. De bewoners van Liberein Ariënshuis gaan, samen met de begeleiders, de markt bezoeken en plantjes voor de beschilderde bloempotten kopen.