Mooie resultaten zichtbaar bij Thuis @ Rigtersbleek

Sinds 1 juni worden op Ontmoetingspark Rigtersbleek activiteiten aangeboden op doordeweekse dagen voor kinderen van 4 t/m 14 jaar. Alle kinderen uit de wijk zijn welkom en worden vermaakt door een professioneel, sportief, enthousiast en deskundig begeleidingsteam. Met dit aanbod worden kinderen uit de wijk ondersteund en begeleid op een veilige plek in hun eigen woonomgeving. Samen met kinderen uit de wijk, samen met de wijkcoach en samen met andere partners & begeleiders!

 

Programma

Op maandag tot en met vrijdag van 14.00 tot 19.00 uur doen de kinderen mee aan diverse activiteiten en kunnen daarnaast gesprekken voeren met de wijkcoach. Van 14.15 tot 15.30 uur kunnen de kids binnenlopen en van 15.30 tot 18.00 uur zijn er verschillende leuke, sportieve en educatieve activiteiten. Vervolgens eten de kinderen in het Eetcafé en vertrekken om 19.00 uur huiswaarts.

 

Enthousiasme over de resultaten

Sinds juni zijn er al veel kinderen die gebruik maken van de mogelijkheid om zich te vermaken op het Ontmoetingspark. Dit alles niet zonder resultaat! Martijn Koop is coördinator van Thuis @ Rigtersbleek en is tevreden en enthousiast over de effecten tot nu toe: “Op dit moment mogen wij vijfentwintig kinderen met een hulpvraag verwelkomen. Bovendien zien we gedurende de week nog eens ruim dertig kinderen uit de wijk aansluiten. Dit draagt bij aan het opbouwen van een sterk sociaal netwerk voor alle kinderen, en ook de ouders. We zien de kinderen groeien in communicatie, het uiten van hun emoties en de omgang met elkaar en de andere mensen die ze ontmoeten.”

 

Sport en bewegen maakt een belangrijk onderdeel uit van het programma. Martijn: “Elke dag wordt er gesport en het aanbod varieert. Er is voor ieder wel wat wils; kickboksen, bootcamp, kempo, dansen, voetballen en nog veel meer. Het is prachtig om te zien hoeveel plezier ze hieraan beleven, en we zien de resultaten ook hier! De kinderen worden fitter, gaan beter bewegen en vallen af.” Om ervoor te zorgen dat alles wat de kinderen beleven, ervaren en leren ook thuis voortgezet wordt, is er veel contact en afstemming vanuit Martijn als coördinator met ouders en wijkcoaches: “We vinden het belangrijk dat er duidelijkheid en structuur is voor de kinderen. Daarom proberen we alles op elkaar af te stemmen en zoveel mogelijk hetzelfde te bieden aan de kinderen op alle fronten. Zo is en wordt iedereen betrokken, is er duidelijkheid en krijgen alle betrokkenen de kans om te groeien.”

 

Silke Olbach loopt stage bij Ontmoetingsclusters Enschede en loopt regelmatig mee op Ontmoetingspark Rigtersbleek. Ook zij ziet dat de kinderen veel plezier beleven samen, en bovendien ook leren van de begeleiders en elkaar: “De kinderen gaan nu altijd met volle energie richting de sportactiviteiten op het terrein en het plezier is duidelijk zichtbaar. Erg mooi om te zien, net zoals de manier waarop ze zich nu gedragen. Ik merk dat ze elkaar en anderen op een andere manier benaderen. Ook het samenwerken en -spelen tijdens het sporten gaat steeds beter! De normen en waarden die we ze bijbrengen lijken meer en meer geaccepteerd én ook daadwerkelijk nageleefd te worden.”

 

Hier doen we het voor!

De maaltijden spelen een belangrijke rol in het aanbod voor de kinderen. De vaste structuur en het naleven van gedragsregels levert veel op ziet Martijn Koop: “Het is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend dat ze thuis gezamenlijk aan tafel zitten en dagelijks een gezonde maaltijd krijgen. Soms is het dan ook niet makkelijk voor ze om zich netjes te gedragen, en het is prachtig om te zien dat ze dit hier kunnen leren. Met aandacht eten, het eten waarderen en met elkaar genieten van het samenzijn en de maaltijd. We horen ook dat dit meegenomen wordt naar huis en dat hier ook veranderingen zijn in het nuttigen van de maaltijden! Dat vind ik altijd goed en mooi om te horen. Hier doen we het uiteindelijk voor!”

 

In de komende periode zetten de ontwikkelingen zich voort rondom Thuis @ Ontmoetingsclusters Enschede. Het aanbod wordt uitgebreid naar een ander Ontmoetingspark en er worden meerdere activiteiten aangeboden op de doordeweekse dagen. Zo zal er in het nieuwe jaar een afvalproject starten. Hierover in het nieuwe jaar meer.


LEES OOK … 

Krantenartikel Huis aan Huis Enschede (12-12-2018) / klik op de afbeelding om te vergroten