‘Ontmoetingscluster’: een plek waar iedereen zich welkom voelt

Sara sprak als voorzitter en woordvoerder van de werkgroep ‘Ontmoetingsclusters Enschede’. De initiatiefnemers willen in Enschede twaalf clusters realiseren: plekken waar burgers in het kader van ‘Noaberkracht’ initiatieven dragen en elkaar ontmoeten. En waar werk, onderwijs en zorg samenkomen. De centrale ontmoetingsplek binnen deze clusters is een sportpark. Ook zijn er zorginstellingen die als ontmoetingshuis zullen dienen.

De avond was in samenwerking met Pakhuis Oost, met als bedoeling om met belangstellenden in debat te gaan over de clusters. Als aftrap kwamen leden van de werkgroep uitgebreid aan het woord om toe te lichten hoe dit burgerinitiatief tot stand zal moeten komen. Zo liet Koert Helmes (Beltman Architecten) zien hoe de gloednieuwe sportaccommodaties met sporthal, zwembad en kantoren eruit komen te zien. Sportpark Bultserve in Glanerbrug en Sportpark Schreurserve van Sparta Enschede zijn bijvoorbeeld de toekomstige clusters waar deze nieuwe gebouwen zouden moeten komen.

“Maar we kijken ook naar wat er al is, welke locaties in de huidige vorm al geschikt zijn als ontmoetingscluster”, benadrukt Sara.

Kortgezegd draait het allemaal om de ontmoeting. Burgers uit alle lagen van de samenleving die elkaar treffen en daarmee aandacht voor elkaar hebben. Of dat nu is door samen te sporten of samen een kopje koffie te drinken. Dat vergroot volgens Sara niet alleen de maatschappelijke betrokkenheid, maar ook een hoopvolle blik op de toekomst. “Er zijn zo veel Enschedeërs die heel graag verder willen komen in hun ontwikkeling en een plek in de maatschappij wensen, maar het lukt ze niet. De ontmoetingsclusters kunnen bijdragen aan hun ontwikkeling, of dat nu is op het gebied van talent, sociale vaardigheden, noem maar op. Zij verdienen een plek in de maatschappij.”

Uiteraard kan de gemeentelijke politiek bij een avond als deze niet ontbreken. Een aantal raadsleden ging dan ook enthousiast met elkaar in debat over het initiatief. Het werd – tot blijdschap van de initiatiefnemers – al snel duidelijk dat alle aanwezige partijen geloven in de ontmoetingscluster als plek waar welzijn en talentontwikkeling bevorderd worden. Menig politicus koesterde de herinneringen aan zijn of haar tijd bij een voetbalclub. “Ik weet nog goed hoe wij als voetbalclub echt een familie waren”, herinnert Ton ten Vergert (CDA) zich. “Het maakte niet uit wie je was of waar je vandaan kwam. Sport verbindt.”

Kenmerkende begrippen als ‘sociale cohesie’ en ‘eenzaamheid’ passeerden deze avond de revue. Maar hoe je het effect van ontmoeting ook wilt omschrijven, het gaat er volgens Sara nu vooral om dat die ontmoeting er daadwerkelijk komt. “Er moeten plekken zijn en komen waar iedereen zich welkom voelt. Uit welke wijk je ook komt en welke achtergrond je ook hebt.”

 

Door: Esra Cakici