Rigtersbleek zet zich in voor een schonere wijk
Heb je ze al eens gezien? De groepen kinderen in rode jassen die met grijptangen zwerfafval opruimen? Of de groepen voetballers die zwerfafval langs de fietssnelweg F35 uit de bosjes halen? Of misschien heb je wel gemerkt dat de wijk Twekkelerveld wat schoner begint te worden.
Een beetje zakgeld verdienen
Sinds begin dit jaar wordt de wijk namelijk één keer per week ontdaan van zwerfafval door kinderen van het project Thuis@. Bij Thuis@ op Ontmoetingspark Rigtersbleek komen kinderen na school om samen te lachen, te leren en te eten. De kinderen kunnen om verschillende redenen niet altijd ‘gewoon’ thuis zijn na school en krijgen op het Ontmoetingspark een veilige plek en extra aandacht aangeboden. Iedere dag doen ze van 15.30 – 16.30 uur een activiteit. Op maandag is die activiteit zwerfafval opruimen in de wijk rondom Rigtersbleek. De kinderen leren zich op die manier in te zetten voor anderen, de wijk en het milieu. Maar ze kunnen er ook een klein beetje zakgeld mee verdienen. Na afloop krijgen ze per persoon ongeveer een euro. Het verdiende zakgeld wordt vervolgens in een spaarbuis gedaan. De kinderen moeten allemaal een spaardoel bedenken. Door het afval opruimen, kunnen ze zo geld verdienen om hun wensen te verwezenlijken.
Sommige kinderen vinden het echt leuk om te doen. Anderen: “Ik wil graag geld sparen om speelgoed te kopen, dus wil ik dit graag doen.” Tijdens het opruimen wordt er volop gestoeid. Het is erg leuk om niet alleen het afval maar soms ook elkaar vast te grijpen met de tangen. Soms wordt van het afval opruimen zelfs een wedstrijdje gemaakt: wie ziet en pakt het eerst een stuk afval. Eén van de kinderen: “Ik vind het leuk om te doen, want aan het eind mogen we naar de speeltuin met het circus!”
Iets terugdoen voor de wijk
Sinds enkele weken zetten ook de G-voetballers zich in om zwerfafval op te ruimen. Iedere zaterdag gaat een team langs de fietssnelweg F35 afval opruimen. Ook zij vinden het uiteraard leuk om elkaar vast te pakken met de grijptangen, maar tegelijkertijd wordt er ook heel secuur opgeruimd. Eén van de deelnemers: “Ik vind het fijn dat we hier in Twekkelerveld kunnen voetballen. Het is daarom fijn om iets terug te kunnen doen voor de wijk. Ik woon zelf in Stroinkslanden, maar dat maakt niet uit.” Een ander: “Ja, het hoort erbij. Maar ik zou liever in mijn eigen wijk Glanerbrug opruimen!”
Intussen worden de kleinste papiertjes opgeraapt. En als het pad dan langs een oranje ‘plasticcontainer’ loopt, gaan ze extra hard aan het werk. Juist naast de container ligt namelijk het meeste afval!
Het goede voorbeeld geven
Twee dames lopen voorop: “Op het werk praten we ook over het milieu. Ik wil graag iets doen. We gaan plastic apart inzamelen. Maar dit is ook iets doen voor het milieu toch?” De ander: “Ik ben de oudste van ons team. Ik heb daardoor een soort voorbeeldfunctie. Dat vind ik soms best lastig. Maar ja, dit project hoort er ook bij, dus ik moet het goede voorbeeld geven,” vertelt ze terwijl ze de bosjes induikt om lege bierflesjes op te rapen.
De verbazing is groot als ze zien wat er allemaal rondslingert. “Nou ja, gooi het daar maar neer!” roepen ze verontwaardigd als er een plastic lade uit een vriezer gevonden wordt. De voetballers verzamelen na afloop bij speeltuin ’t Heelal. Eén van hen heeft zelfs een plastic loopfietsje uit zijn vuilniszak hangen. Tijdens het opruimen passeren fietsers, wandelaars en scooterrijders. Aan het eind passeert een fietser in een ligfiets. Verbaasde gezichten alom….maar wie verbaasder is…de fietser over de groep opruimers of de opruimers over de fietser, dat is de vraag.
De beloning
De kinderen van Thuis@ merken tijdens het opruimen dat er dingen veranderen. Zo vinden ze de laatste tijd minder afval dan toen ze net begonnen. Dat is fijn, maar stiekem ook wel een beetje saai, want ze hebben nu minder te doen. Het gebeurt regelmatig dat buurtbewoners de kinderen trakteren op een snoepje als beloning. Deze keer komt er tijdens het opruimen een man voorbij die net zijn sigaret heeft opgerookt. Hij kijkt, twijfelt en gooit de peuk dan in de put. Eén van de kinderen ziet de peuk vallen, snelt ernaartoe, maar vindt hem niet. De man: “Nee, ik heb hem in de put gegooid, want ik zag jullie opruimen, dus dacht laat ik het netjes doen.”
Trots
Zowel de voetballers als de kinderen vinden het fijn om samen bezig te zijn en om iets terug te doen voor de club en de omgeving. Afval opruimen is niet het leukst om te doen: “Bleh, een natte handschoen. Ieuw, allemaal blikjes.” Maar ze zien allemaal resultaat van hun werk en dat maakt dat hun ogen gloeien van trots.
Afvalproject
Deze acties tegen zwerfafval maken onderdeel uit van een interregionaal project waar het onderhoud van de openbare ruimte centraal staat. Het V-project “Onderhoud openbare ruimte/Stadtbildpflege 2.0” is begin dit jaar van start gegaan voor twee jaar. Partijen die zich hiervoor inzetten en hierin investeren zijn onder andere: gemeente Enschede, Woningcoöperatie Domijn, Ontmoetingsclusters Enschede, v.v. Rigtersbleek en Stichting Vrienden van de G. Zij willen zich samen inzetten voor het onderhouden van de openbare ruimte. Meer informatie >>>
Artikel geschreven door Marijke Kerkhof-Tetteroo