Ruimte om fouten te maken, ruimte om te groeien
Ontmoetingsclusters Enschede organiseert al lange tijd, samen met ROC van Twente, de BBL-Entreeopleiding. Zowel op Ontmoetingspark Rigtersbleek als Ontmoetingspark Enschede Zuid kunnen studenten in een veilige kleinschalige omgeving een stap zetten in hun ontwikkeling.
Toe aan een nieuwe stap
De Entreeopleiding is voor volwassenen van 18 jaar en ouder. Op Ontmoetingspark Enschede Zuid, de thuishaven van v.v. Victoria ’28, begon in september 2019 een groep studenten variërend in leeftijd van 19 - 46 jaar. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en geschiedenis, maar ze hebben twee dingen gemeen: ze hebben nooit de kans gehad om een diploma te halen én ze zijn toe aan een nieuwe stap in hun leven. Sommige zijn jong moeder geworden, er was gewoonweg geen geld voor school of hun particuliere opleiding ging failliet.
Zonder diploma is het moeilijk om in onze huidige maatschappij werk te vinden. Zeker als je door omstandigheden als ziekte of gewoon zorg voor je kinderen jaren thuis hebt gezeten. Dat wil niet zeggen dat je niks kunt!
Soeredj (foto) is één van de leerlingen die deze maand zijn diploma in ontvangst mocht nemen: “Ik werk al jaren als schoonmaker, maar ik was dat zo langzamerhand wel zat. In de bibliotheek kwam ik de flyer van de Entreeopleiding tegen. Toen heb ik Sonja gebeld en ja … nu heb ik mijn diploma.”
Cherelle volgde ook de opleiding: “Mijn dochter gaat bij Rigtersbleek naar Thuis@. Daar kwam ik Sonja tegen. Zij vertelde over deze opleiding … en nu heb ook ik mijn diploma!”
Vervolg
Beiden gaan ze na de zomervakantie door naar een mbo-niveau 3 opleiding. Cherelle: “Ik ga de richting ‘Begeleiding Specifieke Doelgroepen’ volgen. Tijdens die opleiding ga ik stage lopen bij Thuis@Enschede Zuid. Dat wil ik ook het liefste doen: kinderen helpen en begeleiden.
“We doen alles, maar houden geen handjes vast!”
Sonja Lassche, die Soeredj en Cherelle wist te motiveren om deel te nemen, is Ontmoetingsclustermanager bij Rigtersbleek. Daarnaast is ze coördinator van de Entreeopleiding bij de Ontmoetingsclusters. Ze gaat tot het uiterste voor de studenten. Of het nu gaat om enthousiasmeren, verslagen nakijken of bellen met de gemeente … Sonja zorgt dat het voor elkaar komt. In Enschede Zuid wordt de opleiding gegeven door docenten Irma en Esther. “Wij zijn de docenten van de opleiding, maar we begeleiden de studenten ook. We halen koffie, praten, luisteren etc. We houden alleen niet hun handje vast.” De betrokkenheid van de docenten blijkt ook uit de bekertjes die ze bij de diploma-uitreiking uitdelen om mee te proosten. Ze zijn allemaal persoonlijk beschreven met spreuken als “Geslaaaagd!”, “You did it” of “Hoeraaaa”.
Intwanet (foto) is ook één van de trotse deelnemers en wil nu graag naar niveau 2. “Maar daarvoor moet ik betaald werk hebben. Dat is lastig.” Intwanet is de opleiding gaan doen, nadat haar dochter het vorig jaar had gedaan. Daardoor had ze gezien wat het was. Ze vindt de opleiding goed. “Ik krijg veel informatie en complimenten.” Ze heeft stage gelopen bij de Wibra. Ze wil graag iets met kleding doen. In Syrië had ze haar eigen kledingwinkel. “Daar hadden we dezelfde spullen als hier!”.
Jessica (foto) heeft ondanks zware maanden door verlies van haar vader, oom en hond toch de opleiding afgemaakt. Ze is echt trots. “Ik zat al acht jaar thuis door een auto-ongeluk. Ik was die vier muren zat. Mijn oude werk als buschauffeur kan ik niet meer doen. Nu had ik weer iets om het huis voor uit te gaan en kan ik weer kijken naar de toekomst.”
Ruimte voor fouten
“Stiekem is dit de leukste opleiding van het ROC,” vertelt docente Irma lachend. “Deze mensen krijgen zo echt een kans. We hebben ook alle ruimte om echt maatwerk te leveren. Bij ons mogen ze het twee, drie of zelfs vier keer ‘fout doen’ en dan mogen ze het toch nog een keer proberen. Ze worden niet na twee keer van school gestuurd. Deze studenten hebben vaak al het nodige meegemaakt. Ze hebben een gezin met kinderen, een huishouden en/of zijn al lang niet meer naar school geweest. Bij ons krijgen ze de ruimte die ze nodig hebben. We volgen ze uiteraard nauwgezet, maar we hebben geen vaste lijnen waar ze binnen moeten blijven.” Docente Esther vult aan: “Het is gaaf om te zien dat mensen zo opbloeien. Ze kunnen of durven te kijken naar de toekomst. Wat wil je nog meer?!”.
Mona (foto) wilde het liefst na de eerste dag, na de tweede week, na vier maanden etc. stoppen. Ze vond de opleiding erg moeilijk. Alles was nieuw en ze is nog niet zo goed in het Nederlands. Maar ze heeft toch doorgezet en nu heeft ook zij haar diploma. “Ik had een hotline met de docenten. Dat was fijn. Nu vragen of ik werk kan krijgen bij Livio na mijn stage.”
Jonathan vond het moeilijker om tijdens de coronacrisis door te blijven gaan in z’n eentje. Daarom mag hij nog een half jaar langer over de opleiding doen. Ook hij wordt terecht bij de diploma-uitreiking in het zonnetje gezet, maar hij is er zelf nogal verlegen mee.
Diploma-uitreiking
In juli vonden twee diploma-uitreikingen plaats, op beide locaties. In totaal hebben tien studenten in juli hun diploma gekregen. Ze gaan allemaal verder studeren of werken.
Bekijk hier alle foto's van de diploma-uitreikingen >>>
De uitreiking op Ontmoetingspark Rigtersbleek was extra bijzonder, want de twee geslaagden Cherelle en Soeredj hebben de opleiding via een versneld traject mogen doen. Door de coronacrisis moesten ze het ook nog voor een groot deel door zelfstudie doen. “Samen hebben we het gered”, zegt Soeredj stralend.
Alle studenten stralen van trots. Door de coronamaatregelen kon er geen familie bij de uitreiking zijn, maar de sfeer was er niet minder om. Het laatste deel van de opleiding is door de coronacrisis zwaar geweest en raar. Maar ze hebben het toch gered. Sommigen hadden ineens geen school meer, geen stage, terwijl anderen juist door moesten werken. Claudia en Soeredj combineren deze opleiding namelijk met hun werk in de thuiszorg en de schoonmaak. Anderen moesten ineens hun kind lesgeven, terwijl ze zelf ook huiswerk hadden en ook nog het huis schoon moesten houden.
Voor XInling (foto) biedt dit diploma de kans om uiteindelijk aan het werk te gaan in de financiële administratie. “Ik kom uit China. Ik heb in België ‘financial administration’ geleerd. Toen mijn man zijn PhD had, gingen we naar Enschede. Ik wil verder leren, maar Nederlands is moeilijk. Dat gaat nu beter. Ik wil het graag leren.”
Angelique heeft stagegelopen bij de Broekheurneborch. Ze gaat daar nu als vrijwilliger aan de slag. “De oudjes vragen steeds wanneer ik weer terugkom. Dat geeft me zo’n goed gevoel!”
Zet ook de stap!
Wil jij net als Mona, Jonathan, Soeredj, Cherelle, Angelique, Xlnling, Jessica, Intwanet en alle anderen die inmiddels dankzij Ontmoetingsclusters Enschede & ROC van Twente hun diploma hebben ook jouw kansen grijpen en een eerste stap zetten? Meld je dan aan voor de opleidingen die in september weer van start gaan op de locaties! Meer info vind je hier of neem contact op met Sonja Lassche via opleiding@ontmoetingsclustersenschede.nl of 06-54737088. In september beginnen weer nieuwe groepen.