Samen tegen roken

Voor de deuren van de kantine en van de kleedkamers van voetbalclub CVV Sparta staan sinds kort blauwe lijnen op de grond. Daarbij staat in grote witte letters ‘rookvrije zone’. Het is een van de voorbeelden van de stappen die op Ontmoetingspark Schreurserve zijn genomen om roken tegen te gaan.

 

“De overheid heeft bepaald dat alle sportparken in 2025 rookvrij moeten zijn. Bij Sparta vinden we dat een goed streven. Daarnaast kregen we regelmatig signalen en klachten van ouders van onze jeugdleden. Zowel de ouders als de kinderen ondervinden hinder van het roken. De ouders maken zich ook zorgen over het ‘voorbeeld’ dat roken langs de lijn geeft. Zien roken leidt vaak tot zelf roken. We weten allemaal wat de schadelijke gevolgen van roken zijn, dus het werd tijd voor verandering,” vertelt Ontmoetingsclustermanager Tom van Veen. Hij laat vol trots de nieuwe rookvrije zones zien. “We hebben er bewust voor gekozen om rond de ingangen van de kantine en de kleedkamers ruime stukken in te delen als rookvrije zone. Binnen mocht bij ons al niet meer gerookt worden, dus ging men vaak net buiten de deur staan. Daar stonden ook volop peuken- en afvalbakken. Die hebben we weggehaald. Aan de zijkant van de rookvrije zones zijn nu speciale roosters, waar men hun sigaretten kunnen doven. Zo is de omgeving een stuk gezonder geworden.”

 

Ontmoetingspark Schreurserve

C.V.V. Sparta is één van de verenigingen van Ontmoetingspark Schreurserve. Om een goed anti-rookbeleid te ontwikkelen is men de samenwerking met de andere partijen aangegaan. Tom: “We delen een voetbalveld met S.V. Vosta. Bij Vosta hadden ze een vrijer rookbeleid dan bij ons. Op zich geen probleem, maar het is niet uit te leggen aan mensen op en langs de velden dat je aan de Sparta-kant niet mag roken, maar aan de Vosta-kant wel. En misschien is het wel uit te leggen, maar handhaven wordt ondoenlijk. Onze andere buren op het Ontmoetingspark (postduivenvereniging de Zwaluw, honk- en softbalverening Tex Town Tigers, Trifora Sports & Health Club, fysiotherapie Pro-F en sports- en trainingcenter AWA Outdoor) hadden ook allemaal een eigen rookbeleid. Daarom hebben we gezamenlijk besloten om allemaal een stap te zetten in de strijd tegen roken passend bij de eigen organisatie. Zo heeft Vosta inmiddels haar inpandige rookruimte gesloten en is er bij Tex Town Tigers en AWA Outdoor een rookzone ingericht. Wij hebben juist rookvrije zones ingericht.”

Stoppen met roken

Tom: “We doen een dringend beroep op iedereen om, rond de velden en op de tribune, niet meer te roken. Ik heb zelf meer dan dertig jaar gerookt. Ik weet dus hoe lekker een sigaret is. Zeker onder het genot van een biertje! Ik ben nu gestopt, maar het heeft me meer dan een jaar gekost. Ik snap dus heel goed dat mensen, die roken, moeite hebben met de veranderingen. We willen rokers ook zeker niet wegjagen. Maar we willen als Sparta en als Ontmoetingspark wel een gezonde levensstijl stimuleren.”

 

Gratis cursus

De samenwerking op Ontmoetingspark Schreurserve zorgt niet alleen voor het rookvrij maken van de sportparken, maar ook voor een aanbod van een cursus ‘Stoppen met roken’. Samenwerkingspartners Pro-F en Trifora gaan samen met Sinefuma deze cursus organiseren. Iedereen kan gratis deelnemen. De cursus wordt namelijk vergoed uit de basisverzekering van de zorgverzekeraars, zonder dat daarvoor eigen risico in rekening wordt gebracht. De cursus gaat plaatsvinden op donderdagavond van 19.45 tot 21.15 uur bij Trifora aan de Kotkampweg 65. Er volgen zeven die van start gaan op 17 september. Opgeven kan bij Sinefuma >>>

 

Nu al resultaat

“We merken nu al verschil door de veranderingen. De omgeving is schoner. De ouders, die zorgen hadden over het roken, zijn blij dat we naar ze geluisterd hebben. Ze zien dat hun kinderen rookvrij op het park kunnen sporten. De rokers moeten wel wennen, maar de meeste hebben wel begrip voor de keuzes die we gemaakt hebben.”

 

Samen voor een veilige omgeving

Het Ontmoetingspark heeft zich de laatste maanden niet alleen ingezet om het park rookvrij te maken. De partners zijn in overleg gegaan met de gemeente om de verkeerssituatie rond het park te verbeteren. Tom: “De Kotkampweg was ingericht met allerlei chicanes, waardoor het erg onoverzichtelijk was. Daarnaast kwamen vrachtauto’s door al die chicanes regelmatig vast te zitten, waardoor al het verkeer opstroopte. De weg is nu rechtgetrokken en veiliger gemaakt. Ook zijn er meer parkeergelegenheden gecreëerd.”

 

Daarnaast wordt ook gezorgd voor een veilige sfeer en omgeving, zodat iedereen fijn kan sporten. “Om het gevoel van veiligheid te vergroten hebben Vosta, de Postduivenvereniging en wij als Sparta samen vertrouwenscontactpersonen aangesteld. Hopelijk zijn die personen niet nodig, maar voor het geval dat,” legt Tom uit.

 

Toekomst

De komende tijd zullen alle partners op het Ontmoetingspark de eigen plannen tegen roken verder uitwerken. Tom: “Over een jaar wordt er geëvalueerd. Hopelijk kunnen we dan weer nieuwe stappen zetten. Iets wat nu al is gesuggereerd door onze leden is het rookvrij maken van de tribune. Dat vinden we een goed idee.”

Daarnaast komen bij alle verenigingen de activiteiten weer op gang nadat alles stil heeft gelegen door de coronacrisis. Tom: “We zijn blij dat we weer mogen. Hoe we het allemaal in goede banen moeten leiden, is nog even zoeken. Samen komen we er zeker uit!”

 

Ook de andere Ontmoetingsparken van de Ontmoetingsclusters Enschede zijn bezig om een anti-rookbeleid te ontwikkelen. V.v. Victoria ’28 op Ontmoetingspark Enschede Zuid zorgt er bijvoorbeeld voor dat het hele terrein rookvrij is vanaf het begin van de competitie op 19 september 2020. Er zullen wel enkele plekken aangewezen worden, waar wel gerookt mag worden. Voorzitter Gerard Tenniglo: “Iedereen is welkom en iedereen zal moeten wennen. Dus zoeken we voor iedereen een plek.”