Samen zingen = samen verbinden

Ontmoetingsclusters Enschede probeert mensen van alle leeftijden met elkaar te verbinden. Door elkaar te ontmoeten en door samen te werken, kun je van elkaar leren. Zo worden er regelmatig activiteiten georganiseerd waarbij basisschoolkinderen samen met ouderen iets gaan doen. In de weken voor kerst zijn er uiteraard diverse kerstactiviteiten. Zo worden er kerstkaarten geknutseld en worden er kerstliedjes gezongen.

Verbinden

Op donderdag 12 december 2019 kwamen kinderen van basisschool De Menkotoren naar Liberein Klaaskateplein om samen klassieke kerstliedjes te zingen. Karin de Boer, directeur Menkotoren: “We vinden het leuk om dit te doen. Het motto van onze school is ‘Verbonden met de wereld’. Dit soort activiteiten passen dus perfect in ons straatje. We willen graag onderdeel zijn van de wijk en voor mensen iets betekenen.”

 

De kinderen krijgen een glas limonade en de ouderen drinken een kopje koffie. Iedereen krijgt een grote kerstkoek. Nieuwsgierigheid alom. Marijke Aarninkhof, activiteitenbegeleider bij Liberein: “Hebben jullie ook opa’s en oma’s?” De kinderen: “JAAA!!!” Marijke: “Deze mensen hier zijn ook opa’s en oma’s, maar ze zijn waarschijnlijk wel iets ouder dan die van jullie. Wij noemen ze daarom Omi’s en Opi’s.” Dat herkennen de kinderen wel. Sommigen kennen bijvoorbeeld ook nog de oma van hun oma.

 

Meerdere vliegen in één klap

Gracia van der Boon: “We organiseren deze activiteiten om de verschillende generaties met elkaar in contact te brengen. Tegenwoordig wonen families niet meer per definitie bij elkaar in de buurt. Dus veel kinderen zien hun grootouders, of überhaupt oudere mensen, maar heel af en toe. Ze komen ook maar zelden in bejaarden- en/of verzorgingshuizen. Daarnaast kunnen ouderen erg alleen zijn, waardoor eenzaamheid op de loer ligt. Door kinderen en ouderen met elkaar in contact te brengen, slaan we dus meerdere vliegen in één klap. In het onderwijs wordt maatschappelijke betrokkenheid ook steeds belangrijker. Door mee te doen aan deze activiteiten, kunnen basisscholen daar vorm aan geven.”

 

Zingen, lezen & dansen

Dan is het tijd om te zingen. De kinderen gaan klaar staan, de directrice geeft nog wat instructies en er worden stencils met liedteksten uitgedeeld. Het eerste liedje wordt nog vooral door de kinderen gezongen, maar daarna zingt iedereen mee. Tussen de liedjes door leest de directrice verhaaltjes voor over een stal en over herders.  Er komen steeds meer mensen kijken en meezingen. Bij “We wish you a merry Christmas” hebben de kinderen een dansje ingestudeerd. Uiteraard wordt dat ook aan de toehoorders uitgelegd en voorzichtig probeert men mee te doen. Nadat alles gezongen en verteld is, geven de kinderen iedereen een hand, maar dan ook echt iedereen. Ze krijgen als bedankje een chocolaatje en zingen dan nog één keer “We wish you a merry Christmas”.

 

Een glimlach bij iedereen

Na afloop zijn de reacties zeer positief. Een man vertelt: “Wat fijn dat we deze echte kerstliedjes konden horen. Op de radio en tv hoor je ze nooit meer! En dat is zo jammer.” Meerdere mensen zeggen dat het zo gezellig was. “In het begin was het wat onwennig, maar we kregen wel allemaal een hand!” Een dame: “Ik vind de spontaniteit en creativiteit van die kinderen zo leuk.”

 

De kinderen gaan terug naar school. De bewoners van Liberein gaan terug naar hun kamer. Bij iedereen zie je een glimlach en her en der klinken nog wat liedjes na.