Martijn Koop tevreden coördinator Thuis@

Martijn Koop Ontmoetingsclustermanager Enschede ZuidOp 1 juni 2018 ging het project Thuis@Rigtersbleek van start onder leiding van Martijn Koop. Hij is de coördinator die vanaf het begin nauw betrokken is bij de organisatie, de kinderen, de ouders/verzorgers en samenwerkende partijen. Samen met Martijn blikken we terug op het afgelopen jaar.

 

Martijn kan heel makkelijk en kort de successen benoemen. In een notendop daarom eerst tien voorbeelden waaruit blijkt welke effecten Thuis@Rigtersbleek heeft gehad sinds de start.

 

  1. Kinderen gaan sporten en maken deel uit van een club.
  2. Kinderen kunnen even de situatie ontvluchten waar ze normaal in verkeren en kunnen even kind zijn.
  3. Er ontstaan vriendschappen tussen kinderen. Zo zijn vijanden, die al jaren bij elkaar in de klas zaten, nu maatjes van elkaar geworden. Ook ontstaan er vriendschappen tussen de ouders van kinderen.
  4. Het individueel spelen met elektronica dat verslavende kenmerken had, verandert in samen buitenspelen.
  5. Een moeder zet zich in voor het Ontmoetingspark waar haar kind komt om zo het mooie initiatief te steunen
  6. Scholen geven aan verbetering in gedrag te zien.
  7. Kinderen worden zich bewuster van de omgeving door bijv. het afvalproject. Ook de buurt krijgt mede hierdoor een mooier en ander beeld van de kinderen.
  8. Ouders zijn de BBL-entreeopleiding gaan doen en/of doen vrijwilligerswerk op het Ontmoetingspark; ze zijn mede hierdoor weer actief en breiden hun sociale netwerk uit.
  9. Kinderen zijn gaan werken en verdienen zelf geld voor leuke dingen.
  10. Eetgewoontes worden aangepast doordat ze zien tijdens de maaltijden hoe het ook kan.

 

Prachtige resultaten die in een relatief korte tijd al duidelijk zichtbaar zijn geworden. We gaan met Martijn verder in gesprek over de veranderingen, de kracht van Thuis@ en de toekomst.

Begeleiders Thuis@Rigtersbleek

Kijken naar de mens

Voor Martijn was het een nieuwe wereld waar hij instapte. Vanuit de commerciële wereld besloot hij zijn hart te volgen en zich op maatschappelijk vlak in te gaan zetten. Met veel tevredenheid kijkt hij terug op de keus die hij heeft gemaakt: “Ondanks dat mijn opleidingsachtergrond niet direct ligt in zorg en educatie voel ik me als een vis in het water. Het zit blijkbaar in mijn natuur om contact met de kinderen te maken. Mijn ervaring als vader helpt uiteraard enorm. Bovenal kan ik het verschil maken doordat ik met de kinderen spreek als ervaringsdeskundige. De begeleiding die ik hierdoor kan bieden vind ik het allermooiste, omdat dit werkt. Beide kanten op en zowel jong als oud leren hier echt veel van.” Ook Martijn zelf heeft veel geleerd in het afgelopen jaar: “Door alles wat ik heb gezien, en door alle gesprekken, heb ik veel meer begrip ontwikkeld. Begrip voor uitspraken die mensen doen en situaties waar gezinnen in terecht zijn gekomen. Vaak denken we dat er sprake is van onwil. Doorgaans is het onmacht of net buiten alle kaders vallen voor de hulp die geboden wordt. Mede hierdoor ben ik meer gaan kijken naar de mens. Wat gaat er in een persoon om en wat doet dit met hem of haar, en de omgeving? Hierop sturen, begrip tonen en soms hele duidelijke grenzen stellen is telkens weer de uitdaging. Het gaat om maatwerk en daarmee boek je resultaat. Meer dan wanneer er slechts op een zakelijke wijze naar gekeken wordt en gestuurd wordt op cijfers.”

 

“Simpel denken, anders denken. De oplossing ligt vaak binnen handbereik,
terwijl we allemaal kilometers verderop zoeken naar de oplossing.”

 

Samen een sterk team

Met professionele en deskundige begeleiders wordt er elke doordeweekse dag hard gewerkt met de kinderen. Er is een professional aanwezig op het gebied van sport/pedagogiek. Daarnaast wordt het team begeleidt door een junior en studenten. Martijn Koop: “We hebben inmiddels een sterk team staan met diverse achtergronden en expertises. Ook maken we gebruik van de kennis en kunde van externe partijen. Daarnaast is het mooi om te zien dat studenten bij ons de kans krijgen om te leren en leerzame ervaringen opdoen. Voor de kinderen hebben ze allemaal een speciale rol. Zo zijn er begeleiders bij die zich als ervaringsdeskundigen goed kunnen verplaatsen in het kind, doordat ze vroeger net zo waren of hetzelfde hebben meegemaakt. Dit zorgt voor vertrouwen en hoop bij zowel de kinderen als ouders/verzorgers.”

Niet alleen de begeleiders zijn belangrijk voor de kinderen: “De kinderen helpen elkaar ook onderling. Ze werpen zich op als ‘grote broer’ of ‘zus’. Degenen die er al langer zijn, en vooruitgang geboekt hebben, zijn nu in staat om nieuwelingen onder hun hoede te nemen. De kinderen spreken dezelfde taal en dat zorgt voor een vertrouwensband. Bovendien ontstaan er zo ook vriendschappen en dit was in het verleden niet vanzelfsprekend voor veel kinderen.”

 

Resultaten binnen het hele gezin

Dat de aanpak zijn vruchten afwerpt is overduidelijk volgens Martijn: “Veel ouders reageren positief. Na de eerste paar weken zien ze een groot verschil in het gedrag van hun kind. Dit geeft vertrouwen, waardoor de ouders ook zelf de ruimte voelen om vragen te stellen en eigen gedrag aanpassen. Ook leren ze met andere ogen naar hun kind te kijken.” Er zijn ook situaties waarin een kind meer tijd nodig heeft of net niet kunnen aarden binnen de groep. Er wordt dan ingegrepen door, samen met de wijkcoach en de ouders, op zoek te gaan naar een andere en meer passende plek. Dit gebeurt slechts sporadisch en vooral de succesverhalen klinken door: “De ouders vertellen me regelmatig dat kinderen veel rustiger en relaxter thuiskomen, waardoor het thuis aangenamer is samen te zijn. Dit komt met name doordat ze bij ons bewegen en actief zijn. Ook leren ze bij ons dat ze fouten mogen maken en worden ze niet alleen aangesproken op het gedrag, maar ook ondersteund bij het leren van anders reageren en handelen. Deze combinatie maakt dat de omgang met de ouders en eventueel broertjes en zusjes thuis veel makkelijker gaat. Het werkt dus door op het hele gezin en dat vind ik prachtig om te merken!”, vertelt Martijn tevreden.

 

Een olievlek

De veranderingen blijven ook op school niet onopgemerkt: “Ik onderhoud contact met de scholen van de kinderen en ook zij geven terug dat ze verbeteringen zien in het gedrag. Net als de ouders geven docenten aan dat de kinderen rustiger en meer ontspannen zijn. Dit levert onder andere op het schoolplein, in de wijk én natuurlijk op Ontmoetingspark Rigtersbleek nieuwe vriendschappen op voor de kinderen. Indirect zorgt dit ervoor dat ouders elkaar ontmoeten en ook hieruit bloeien mooie contacten. Het is als een olievlek die zich meer en meer verspreidt. Nu we na een jaar terugkijken is dit goed te zien en pas dan merk je hoe kleine momenten kunnen leiden tot een groot verschil.”

 

We doen het niet alleen

De wijkcoach speelt in het gehele proces een hele belangrijke rol. Daarnaast is Thuis@Rigtersbleek ook afhankelijk van enkele partijen die activiteiten aanbieden gedurende de week. Martijn over de samenwerkingen: “We zijn blij met professionele samenwerkingen, zoals bijvoorbeeld AWA Outdoor. Zij zorgen voor de creativiteit en deskundigheid in de begeleiding van sport en spel. Kempo is ook een groot succes geweest, evenals de danslessen en voetbaltrainingen. Er staan betrokken en bevlogen mensen voor de groep die oog hebben voor het kind. Niet alleen moet een partij goede diensten leveren, maar ook uit de omgeving komen. Zo krijgen de kinderen kans om kennis te maken met iets nieuws en wanneer ze het leuk vinden kunnen ze de stap maken om lid te worden.”

Kijkend naar de toekomst hoopt Martijn nog meer mooie samenwerkingen tot stand te brengen of verder uit te breiden: “Alifa geeft waardevolle voorlichtingen en preventiecursussen over belangrijke thema’s voor onze doelgroep, zoals het omgaan met geld, seksueel geweld en huiselijk geweld. Ook voor ouders kunnen ze op dit gebied iets betekenen. Hier hopen we nog verdere stappen in te zetten.”

 

Leven na Thuis@

De kinderen kunnen tot hun zestiende bij Thuis@ terecht. Het doel is om ze hierop voor te bereiden: “De kinderen worden hier zelfstandiger en dat proberen we te stimuleren. Dit bereik je onder andere met werk. Ons doel is dan ook om contacten met winkeliers en bedrijven in de wijk op te bouwen en onderhouden. Dit is voor de jongeren namelijk een perfecte plek voor een vakantie- of bijbaan. Het werken is voor hen niet vanzelfsprekend, omdat ze dit van huis uit niet altijd meekrijgen. Hierdoor weten ze de weg simpelweg niet te vinden.” Naast werken is er ook aandacht voor ondersteuning na Thuis@: “We haken regelmatig aan bij de jongerenwerkers in de wijk. Zo weten de kinderen straks bij wie ze terecht kunnen. Op deze manier blijven ze ook na Thuis@ in beeld en kunnen ze ergens op terugvallen.”

 

Uitbreiding

Vanaf de start van Thuis@Rigtersbleek is het aantal kinderen snel gegroeid dat gebruikt maakt van de geboden activiteiten, begeleiding en ondersteuning. Er is een capaciteit van twintig kinderen per dag en bijna elke dag zit de groep vol. Om die reden is Martijn ook erg verheugd dat Thuis@Enschede Zuid sinds 1 april is gestart: “Ook op deze locatie groeit het aantal kinderen al snel. Binnenkort zijn er al twintig kinderen die gedurende de week bij v.v. Victoria ’28 komen. Het netwerk breidt zich in dit gebied snel uit en op het Ontmoetingspark zien we hierdoor al meer beweging komen. Zo komt Alifa regelmatig met kinderen op het park; niet om ze aan te melden, maar om gewoon kennis te maken en af en toe aan te sluiten bij de groep tijdens de activiteiten. Mooie ontmoetingen ontstaan hierdoor tussen de kinderen. Mede hierdoor hoop ik ook hier over een jaar met grote tevredenheid terug te kunnen kijken op al het moois dat we hebben bereikt. En het zou geweldig zijn als we tegen die tijd ook op een derde locatie Thuis@ kunnen bieden.”