Een kijkje bij Ontmoetingspark Rigtersbleek

“Mensen vragen me regelmatig wat we hier doen. Ze zien een voetbalvereniging en lezen Ontmoetingspark. Maar wat dat betekent, weten ze niet. Tijdens deze coronacrisis is het park dicht. Inmiddels worden de maatregelen versoepeld en beginnen gelukkig de voetbaltrainingen weer. Maar we doen veel meer,” vertelt Sonja Lassche, Ontmoetingsclustermanager Rigtersbleek. “We mogen nu dus nog niet volledig open, maar ik wil toch vast vertellen wat we hier doen. En wat we weer gaan doen!”

 

8.15 uur

De poorten van Rigtersbleek gaan open. De wijkverpleging van Livio maakt gedurende de dag gebruik van de bestuurskamer. Daar hebben ze hun kantoor voor de administratie. Van hieruit bieden ze zorg aan de cliënten in de wijk. Sonja: “Dit is uiteraard tijdens de crisis gewoon door blijven gaan. We hebben er met z’n allen gezorgd dat de zorgmedewerkers van Livio hun werk konden blijven doen. Want de zorg is nu van wezenlijk belang. Vooral onze collega Alex heeft zich daar ontzettend voor ingezet. Hij maakt de toiletten continu schoon en zorgt voor een hygiënische werkplek.

 

9.00 uur

Steeds meer mensen stromen binnen. Materialen worden verzameld en mensen gaan aan het werk. Iedere dag wordt het paviljoen schoongemaakt. Maar ook de toiletten moet schoon, de deuren afgenomen en de prullenbakken geleegd. De kleedkamers worden dagelijks schoongemaakt. Momenteel krijgen ze bovendien een grote onderhoudsbeurt.  Een betrokken sponsor, Decocay, heeft speciale latex voor vochtige ruimtes gedoneerd. De medewerkers zijn de komende tijd dus druk met sausen. Buiten wordt dagelijks onkruid verwijderd, het terras en terrein bladvrij gemaakt en de grasvelden gesproeid. Martin houdt zich met de grasvelden bezig. Dat is zijn passie en hij zorgt er dan ook dagelijks voor dat de velden er strak bij liggen.

 

Sonja: “Buiten de passie van Martin voor de velden, verricht Martin allerhande reparatiewerkzaamheden. Niets is hem te veel, geen tijdstip is Martin te gek … hij staat altijd klaar voor iedereen. Op dit moment wordt het paviljoen geschilderd door Benno. Hij is van oudsher schilder en schilderen is nog steeds zijn grote passie. Benno is ook degene die de velden zwerfafval vrijhoudt samen met de collega’s. Zo kunnen we nog wel even doorgaan met namen te noemen, want ik wil namelijk niemand tekortdoen! Iedereen die hier zijn of haar plekje heeft gevonden, is hier graag en doet meer dan gevraagd wordt.”

 

Op de dinsdag- en woensdagochtend, buiten de coronatijden’, komen er in Het Paviljoen ook studenten binnen. Sonja: “Op dinsdag is de lesdag van de BBL Entreeopleiding. Volwassenen, die door omstandigheden nooit een diploma hebben kunnen halen, krijgen door de opleiding een nieuwe kans om een diploma te halen. Na het succesvol afronden hiervan kunnen ze eventueel ook door studeren of richting een (nieuwe) baan kunnen gaan. Naast één dag les lopen deze studenten 20 uur per week stage. Vaak is dat op het Ontmoetingspark. Op woensdag krijgen studenten van de ROC-opleiding ‘Sport & Bewegen’ les op het Ontmoetingspark. Deels in het leslokaal ‘de digiruimte’, deels op de voetbalvelden.”

 

11.00 - 19.00 uur: Lunchroom geopend

Iedere dag is de Lunchroom in Het Paviljoen geopend. Doordeweeks vanaf 11.00 uur. In het weekend zelfs vanaf 8.00 uur. Medewerkers beginnen ’s ochtends dus op tijd met schoonmaken, tafels klaarzetten en koken. In de Lunchroom worden voornamelijk broodjes geserveerd. Die kunnen ter plekke worden gegeten, maar ze worden ook vaak besteld door bedrijven in Enschede voor hun lunch. 

 

13.00 uur

De voorbereidingen voor Thuis@ beginnen. De tafel wordt huiselijk gedekt met spelletjes, ranja, water, thee, fruit en koekjes. Diana stuurt alles aan en begeleidt de andere medewerkers. Sonja ondersteunt indien nodig ook.

 

14.00 tot 19:00 uur

De kinderen van Thuis@ komen geleidelijk binnen. Ze worden bij Rigtersbleek liefdevol opgevangen, omdat ze door omstandigheden extra ondersteuning nodig hebben. Ze kunnen hier spelen, huiswerk maken en samen eten. Elke middag worden er twee activiteiten aangeboden. Bijvoorbeeld voetballen, een speurtocht, knutselen, dansen, boksen, spelletjes etc. Twee keer per week doen de kinderen ook mee aan het interregionaal afvalproject om zwerfafval in de wijk op te ruimen. Zo zorgen ze voor hun omgeving en kunnen ze een klein zakcentje verdienen. Aansluitend krijgen de kinderen om vijf uur een gezonde maaltijd in ons Eetcafé, die liefdevol wordt bereid door onze koks. Na het eten kunnen de kinderen nog even heerlijk vrij spelen.

 

14:00 uur

De mise en place voor het Eetcafé wordt voorbereid. Van maandag tot vrijdag kunnen gasten en clubleden aanschuiven voor een heerlijke daghap tussen 17.00 - 19.00 uur. Goed nieuws: vanaf woensdag 1 juli gaat het Eetcafé weer open.

 

17.00 uur

De gasten voor het Eetcafé stromen binnen. In de keuken is het druk. Daar worden de maaltijden voor het Eetcafé bereid, maar ook de avondmaaltijd voor de kinderen van Thuis@ en tussendoor worden er ook friet, snacks en broodjes besteld en bereid.

 

18.30 uur

De kinderen van Thuis@ gaan naar huis. De coaches van Thuis@ ruimen de spullen op, werken de administratie bij en treffen voorbereidingen voor de volgende dag.

 

19.00 uur

De keuken wordt schoongemaakt en klaargemaakt voor de volgende dag, terwijl de gasten nog nagenieten onder het genot van een drankje of een bakkie koffie. De overdracht vindt plaats, want om 20:00 neemt een collega van het barteam het over.

 

Voetbal

Naast dit alles zijn er natuurlijk ook gewoon voetbaltrainingen en -wedstrijden. Die beginnen ’s middags en gaan tot ’s avonds laat door.  Jeugdspelers komen in Het Paviljoen een snoepje of sportdrank kopen, ouders/verzorgers drinken een kopje koffie en na afloop van de training is er natuurlijk nog de derde helft.

 

24.00 uur

Het Paviljoen gaat dicht. Iedereen gaat naar huis. De poorten van Rigtersbleek gaan dicht om slechts over enkele uren weer geopend te worden voor een nieuwe dag vol beleving en activiteiten!

 

Maak hier kennis met het dynamische duo van Ontmoetingspark Rigtersbleek: Sonja Lassche & Nicole te Focht 

Sonja Lassche • Ontmoetingsclustermanager Rigtersbleek