“Onzekere tijd die maatwerk vraagt”

Eerder al spraken we met voorzitter Gerard Tenniglo over de situatie bij de vereniging in de coronatijd. Nu is Ontmoetingsclustermanager Martijn Koop aan het woord om te vertellen over de situatie op Ontmoetingspark Enschede Zuid.

 

Vanuit Ontmoetingsclusters Enschede is Thuis@Enschede Zuid gevestigd op het terrein van v.v. Victoria ’28. Na schooltijd worden ’s middags bij Thuis@ kinderen opgevangen. Dit zijn doorgaans kinderen die geen fijn thuis hebben of door (gedrags)problemen niet goed thuis kunnen zijn.

Daarnaast wordt wordt door ROC Twente op het Ontmoetingspark een Entreeopleiding aangeboden aan volwassen, die eerder in hun leven geen diploma hebben kunnen halen. Alle activiteiten lopen naast elkaar, met elkaar en door elkaar. Maar ook voor deze activiteiten geldt: nu even niet.

 

Samen veilig

Op advies van de overheid blijft iedereen zoveel mogelijk thuis. Samen zorgen we ervoor dat we qua gezondheid zo veilig mogelijk blijven. Maar niet alleen qua gezondheid. Martijn Koop: “Een leeg terrein is voor mensen erg interessant. In het begin van de sluiting namen mensen het allemaal nog niet zo serieus; er stond soms wel 100 man op het veld. We hebben daarom een buurtwacht opgezet met vrijwilligers van Victoria ‘28 en van onze buurman voetbalvereniging Aramea. Die buurtwacht is er om mensen te waarschuwen en om te surveilleren. Inmiddels is het hier al een stuk veiliger. We hebben bovendien flyers over de buurtwacht verspreid in de flats tegenover Victoria. Een bewoner, die de flyer had gezien, zag dat een aantal jongeren door een raampje van een kleedkamer naar binnen klommen. De bewoner heeft de politie gebeld en die heeft de jongeren opgepakt. Daarna heeft de wijkagent ze bij ons uitgenodigd om te praten. Daarna hebben we ze aan het werk gezet. Ze hebben de kleedkamer schoon gemaakt en de rest van het terrein ook. Zo was het binnen vijf dagen opgelost.  Dus zelfs nu verbinden we de wijk, de vereniging, de handhaving en de jeugd met elkaar.”

 

Lees hier het artikel in Tubantia over de actie van Victoria '28: "Vrijwilligers surveilleren bij afgesloten sportparken in Enschede". 

 

Thuis@

De kinderen, die normaal gesproken een thuis vinden bij Victoria, moeten nu noodgedwongen in hun huis thuisblijven. Dat valt niet mee. Martijn: “We bellen de kinderen in ieder geval één keer per week. Helaas krijgen we niet iedereen te pakken. Degenen die we wel spreken, zeggen vaak het gewoon goed gaat. Maar als ik van het terrein hier naar huis rijd, zie ik minstens drie van onze kinderen rondzwerven op straat. Hoezo gaat het dan goed?! Maar helaas kunnen we daar nu niet heel veel aan of tegen doen. Aan de andere kant kunnen we soms juist wel contacten leggen en toch helpen. Zo belde ik een jongen, die vertelde dat de begeleiding die hij thuis krijgt, niet kwam. Die was ziek. Dus nu had hij niks meer. Ik heb toen contact gelegd met de wijkcoach. Zij wist van niks, dus was ‘blij’ met mijn bericht, want nu kon ze het oplossen. Zo zie je maar dat de (hulp)lijnen nu toch kort kunnen zijn en dat wij hierin een rol kunnen spelen.”

 

Eén van de voordelen van Thuis@ is dat de kinderen samen met leeftijdsgenootjes worden opgevangen. Zo kunnen ze positieve sociale contacten hebben. Martijn: “Ik zie bij mijn eigen kinderen dat ze die sociale contacten nu wel missen. Normaal gesproken mogen ze per dag maar een beperkte tijd op de PlayStation. Maar ik ontdekte dat ze juist via de PlayStation met leeftijdsgenootjes praten en dingen bespreken, die ze niet met hun ouders kunnen of willen delen. Ze mogen nu dus wat langer gamen. Dat effect hebben andere kinderen die gamen natuurlijk ook. Maar er komen bij Thuis@ ook kinderen die juist problemen hebben met gamen of er zelfs verslaafd aan zijn. Ik vraag me echt af hoe het met hen gaat en vooral hoe het na de crisis zal gaan.”

 

Entreeopleiding

De studenten van de BBL Entreeopleiding, aangeboden in samenwerking met ROC van Twente, zitten nu ook thuis. Ze krijgen online wel les of opdrachten om te doen, maar niet iedereen kan daar even goed mee omgaan. Gina Venezia begeleidt de studenten normaal gesproken bij hun studie en vooral bij hun stage. Gina: “Ik probeer elke student te bellen, maar ik krijg niet met iedereen contact. Degenen die ik wel spreek, spreek ik vaak meerdere keren per week. Er zijn dagelijks zaken waar ze tegenaan lopen of wat moeite mee hebben. Ze missen nu de begeleiding, die ze normaal door de studie op het Ontmoetingspark krijgen. Ik probeer ze zo toch een beetje te helpen en te motiveren. Deze opleiding is ook een soort dagbesteding. Dat die weg valt, valt niet mee. En er gelukkig ook studenten die prima de studie en alles vol houden, ook in deze tijden. Tijden waarin ook de stages van de studenten stilliggen. Sommigen hebben daar meer moeite mee dan anderen. Daar proberen we dan samen een oplossing voor te vinden. Maatwerk heet dat! En dat werkt!”.

Martijn Koop - Ontmoetingspark Enschede Zuid III