Thuis@: midden in de maatschappij

Sonja Lassche RigtersbleekHet Ontmoetingspark Rigtersbleek is dé plek waar de kinderen van Thuis@ dagelijks samenkomen. Sonja Lassche is Ontmoetingsclustermanager Rigtersbleek. Vanuit deze functie is ze vanaf het begin betrokken bij het project. Ook met haar blikken we terug nu Thuis@Rigtersbleek een jaar onderweg is.

 

Gewoon even binnenwandelen

“Als Ontmoetingsclustermanager heb ik zorggedragen voor het kunnen faciliteren van een dergelijk project. Zo heb ik, samen met het team en v.v. Rigtersbleek, de basis gelegd voor Thuis@.”, vertelt Sonja met gepaste trots. Het heeft voor de nodige veranderingen gezorgd op het terrein: “Het bruist nu nog meer bij De Bleek! De kinderen zorgen voor leven in de brouwerij en ook brengen ze ouders mee. Zij halen en brengen niet alleen de kinderen, maar ontmoeten ook andere mensen. Hierdoor ontstaan sociale contacten en voelen de mensen zich meer welkom om vaker even binnen te wandelen. Wat ook geweldig is om te zien is dat ouders van de kinderen de stap durven te zetten om de entreeopleiding te volgen die ook op het Ontmoetingspark aangeboden wordt!”.

 

Een geweldige plek voor kinderen

Als Ontmoetingsclustermanager is Sonja nauw betrokken bij de organisatie: “Ik onderhoud binnen het gehele cluster externe contacten en zo ook met partijen die een rol kunnen spelen voor Thuis@. Daarnaast stuur ik medewerkers en vrijwilligers op het Ontmoetingspark aan. Ook de begeleiders van Thuis@ begeleid ik van een afstand en heb ik een signaalfunctie voor de algehele organisatie.” Sonja ziet mede hierdoor van heel dichtbij welke invloed Thuis@ heeft op de kinderen: “Ik zie de kinderen met een lach naar huis gaan aan het eind van de dag. Kinderen die eerder zeiden geen groenten te lusten eten dit nu wel tijdens de warme maaltijd in ons Eetcafé. Het gebeurt inmiddels ook regelmatig dat de kinderen bij mij, of de andere medewerkers, vragen of ze kunnen helpen met klusjes. Bovenal zie ik ze veel plezier beleven, met elkaar!”. Ook in haar omgeving hoort ze alleen maar positieve reacties: “De mensen zijn vaak verrast over alle mogelijkheden die een voetbalvereniging als Rigtersbleek te bieden heeft. Ze zien dat er mooie dingen plaatsvinden en dat het gewoon een geweldige plek is voor de kinderen.”

 

Een thuis dichtbij huis

Op de vraag wat de kracht is van Thuis@ is het antwoord van Sonja duidelijk: “De normalisering, de warmte en de aandacht.” Op de doordeweekse dagen zijn de kinderen van 14:00 tot 19:00 uur op het Ontmoetingspark, en volgen ze onder leiding van de begeleiders een gestructureerd dagprogramma vol activiteiten. “De kinderen worden hier niet buiten de maatschappij geplaatst, maar staan er middenin. Ze kunnen bij Thuis@ zichzelf zijn, dichtbij huis, en samen met kinderen uit de wijk. Met de ondersteuning van de begeleiders hebben ze duidelijke kaders en regels waarbinnen ze kunnen bewegen, letterlijk en figuurlijk. Ook krijgen ze handvaten om dingen net even anders te doen dan ze gewend zijn en hoe het hen is aangeleerd. Het contact, met elkaar en met de begeleiders én ook met alle andere bezoekers op het Ontmoetingspark, zorgt voor een echt thuisgevoel. Het is als een warme deken voor de kinderen, waardoor het vertrouwd is. Een thuis, dichtbij huis, waar ze gehoord en gezien worden. Die aandacht doet veel de kinderen zichtbaar goed!”

 

 

Zelfredzaam

Uiteindelijk hoopt Sonja dat de kinderen warme herinneringen overhouden aan Thuis@Rigtersbleek: “We willen de kinderen laten groeien en zich persoonlijk ontwikkelen. Samen proberen we dat ze het vertrouwen krijgen, en houden, waardoor ze zelfverzekerder in het leven staan. Met de nodige skills en kennis sturen we ze, wanneer ze er klaar voor zijn, de wijde wereld in waarin ze zichzelf kunnen redden. En hopelijk kijken ze dan over enkele jaren terug op hun tijd hier en zijn er de mooie herinneringen aan waardevolle momenten, wijze lessen en een warm nest.”

 

Lees hier ook de ervaringen van assistent Ontmoetingsclustermanager, Nicole te Focht >>>