Verbinding met het Ontmoetingspark

“Dat je zo’n sociale ontmoetingsplek kunt realiseren op een accommodatie van een voetbalvereniging én dat het zoveel voor een kind kan betekenen.”, is een reactie die Nicole te Focht vaak te horen krijgt als assistent Ontmoetingsclustermanager Rigtersbleek. Dagelijks is ze aanwezig op het Ontmoetingspark en beleefd Thuis@ van dichtbij.

 

Al vanaf de start in juni 2018 is Nicole betrokken bij Thuis@ vanuit haar functie: “Ik ondersteun Sonja Lassche en ben eerste aanspreekpunt voor de kinderen en ouders bij afwezigheid van Sonja, en naast de begeleiders van Thuis@. Hierdoor heb ik veel contact met hen en zie ik alleen hierin al enorme ontwikkelingen.” De band tussen de kinderen en iedereen die een rol heeft op het Ontmoetingspark groeit: “De kinderen durven zich meer te uiten en voelen zich vertrouwd, waardoor ze zichzelf kunnen zijn. Er ontstaan mooie vertrouwensbanden tussen de kinderen en de begeleiders.”

Geen stempel

Niet alleen de mensen, maar ook de omgeving in hun eigen wijk wordt meer vertrouwd: “We bieden met ons Ontmoetingspark een plek in de wijk. De kinderen blijven zo in de buurt van hun vriendjes óf maken juist vriendjes in de buurt. Ze voelen zich welkom en leren dat dit een plek is, zoals dit voor iedereen is, waar ze welkom zijn en zelf naar toe kunnen komen. Langzaamaan zien ze in dat ze niet anders zijn, en ook niet anders behandeld worden. Alleen een beetje extra structuur, begeleiding en aandacht zonder dat er een stempel op hen gedrukt wordt.”

 

Altijd een reden om binnen te lopen

Het werken op het Ontmoetingspark geeft Nicole zichtbaar voldoening. “Meer en meer worden we de Ontmoetingspark die we willen zijn. De sociale kant komt op een hele natuurlijke manier naar voren. De deuren staan de hele dag open voor iedereen uit de wijk en steeds meer mensen lopen binnen. Allen met een eigen reden en doel, juist omdat er zoveel te doen is. Of ze nu komen voetballen, bewegen, eten in ons Eetcafé of Lunchroom, een kop koffie komen drinken of voor een vergadering … er is altijd wel een reden om hier even binnen te lopen en samen te zijn met anderen. Door Thuis@, en ook de entreeopleiding, is dit nog sterker geworden en zijn er nog meer mensen verbonden met het Ontmoetingspark en bovenal met elkaar.”, aldus Nicole.

 

Kijkend naar de toekomst hoopt Nicole dat het effect van ontmoeting nog meer groeit: “Op Ontmoetingspark hopen we nog meer mensen te mogen ontvangen om ze kennis te laten maken met de fijne sfeer en alle faciliteiten die er zijn. Een volle lunchroom en Eetcafé, elke dag in de week, zou geweldig zijn voor ons en bovenal voor de mensen uit de wijk. En dat gun ik ook andere verenigingen in Enschede binnen de Ontmoetingsclusters. Maar bovenal hoop ik dat er op meer Ontmoetingsparken Thuis@ geboden gaat worden, want dit is gewoon geweldig voor gezinnen die nu mogelijk nog tegen problemen aanlopen waar wij hen in kunnen ondersteunen op deze manier.”

PHOTO-2018-12-11-18-37-07 2
Nicole te Focht