Wij blijven verbinden

Zelfs op anderhalve meter is verbinding mogelijk

Bij voetbalvereniging Rigtersbleek wordt sinds woensdag 29 april weer getraind. Er is weer reuring op het Ontmoetingspark! Tijd om (op afstand) een kijkje te nemen.

 

Nu mogen alleen nog kinderen tot 12 jaar trainen. Vanaf volgende week hoopt de club steeds meer groepen toe te kunnen laten, uiteraard rekening houdend met de RIVM-richtlijnen. Sara Nijenhuis, Voorzitter van Rigtersbleek, vertelt: “We zijn blij dat we weer mogen voetballen. Ook al is alles anders. We hebben bijna 300 jeugdleden, maar die kunnen niet allemaal tegelijk trainen. Daarom hebben we een rooster gemaakt, zodat we alles in goede banen kunnen leiden.” Zo zijn er nooit meer dan 60 kinderen tegelijk op de velden. Behalve de trainers en enkele andere medewerkers zijn er geen volwassenen aanwezig. De kinderen kleden zich thuis om en gaan ook thuis douchen. Bovendien zijn er gescheiden looproutes op het terrein gemaakt. Alle medewerkers en trainers dragen ook gele hesjes met de tekst ‘Graag afstand houden, 1.5 meter’. Sara: “Zo kunnen we met z’n allen toch weer een beetje beginnen. We blijven wel praten, want handen schudden kun je nog makkelijk laten, ook al voelt het onnatuurlijk. Maar afstand houden … dat is erg lastig.”

Van geen fysiek contact, word je ook ziek

Sara Nijenhuis is, behalve voorzitter van v.v. Rigtersbleek, woordvoerder en voorzitter van de Regiegroep van Ontmoetingsclusters Enschede. Daarnaast is ze ook raadslid voor het CDA in de gemeente Enschede én ze heeft een eigen bedrijf. “De laatste tijd doe ik niet anders dan digitaal vergaderen of telefonisch met mensen bijpraten. Dat is ontzettend vermoeiend, want zoals mijn zoon zei ‘van geen fysiek contact, word je ook ziek’. Maar we gaan gewoon door. We hebben allemaal onze verantwoordelijkheden en ik houd van doorpakken.”

 

Plannen maken

“Op dit moment gaan we gewoon door met plannen maken. We willen in de zomer een voetbalcompetitie organiseren tussen de verenigingen, die zijn aangesloten bij de Ontmoetingsclusters Enschede. Of dat door kan gaan, weten we nu nog niet. We hopen uiteraard van wel. De jeugd mag nu voetballen, dus waarschijnlijk kunnen we in ieder geval iets voor de jeugd organiseren. Of er meer kan, bekijken we stap voor stap. Als we mogen voetballen, is het ook nog maar de vraag of er ouders bij aanwezig mogen zijn. Zo niet, dan niet. Zo wel, dan wordt het extra gezellig. We wachten als organisatie niet af, maar blijven positief en maken gewoon plannen. Die plannen kunnen we indien nodig zo weer aanpassen.”, vertelt Sara realistisch en gemotiveerd.

 

Daarnaast bestaat voetbalvereniging Rigtersbleek op 10 augustus 110 jaar: “Of we van dit jubileum nu een groot feest kunnen maken is de vraag. Dan bedenken we iets anders. We moeten tenslotte ook voor ogen houden dat er ergere dingen aan de hand zijn.”

 

Regiegroep

Alle activiteiten van Ontmoetingsclusters Enschede zijn vorige maand stilgelegd. De activiteiten bij Liberein zijn gestopt. De kinderen, die normaal bij Thuis@ worden opgevangen, moesten thuisblijven. “Maar op de achtergrond zitten we zeker niet stil,” benadrukt Sara. “In eerste instantie was iedereen in shock. Van de één op de andere dag mochten we niks meer. Hoe moeten we nu verder? Dat ging langzaam over in overleven: hoe lang gaat dit duren…? Redden we dit als vereniging… en als Ontmoetingsclusters…? Nu komen we weer meer in de opbouwfase. De leden van de coöperatie mogen de poorten weer een heel klein beetje openen. Dus kunnen we nadenken over hoe we verder gaan. Daarnaast gaat het overleg met partners en gemeente over nieuwbouw, voorzieningen en plannen voor de toekomst, zoals wij als Ontmoetingsclusters Enschede voor ogen hebben, gewoon door.”

 

Thuis@

Vanaf maandag 11 mei gaat Thuis@ op Ontmoetingspark Rigtersbleek en Ontmoetingspark Enschede Zuid weer van start. Met uiteraard wat aanpassingen kan deze belangrijke voorliggende voorziening haar kinderen weer helpen. Sara: “Momenteel wordt geëvalueerd hoe het eerste jaar is gegaan. Wij zijn heel blij en willen in de nabije toekomst graag uitbreiden. Liefst op nog twee locaties in andere delen van de stad.”

 

Toekomst

De regiegroep en de aangesloten verenigingen wachten allemaal met smart af of, en wanneer, de noodverordeningen en andere maatregelen versoepeld gaan worden. Sara: “In de tussentijd gaan we als regiegroep onze plannen weer oppakken, zodat we startklaar zijn als we weer mogen. We kijken er naar uit om de stad en de mensen weer te verbinden. Of dat nou dichtbij, digitaal, op anderhalve meter is, we blijven mensen met elkaar verbinden! Ook dat doen we samen!”.

Sara Nijenhuis Voorzitter Rigtersbleek